7 fontos tipp, a gyepbetegségek megelőzésére!

Az a szép zöld gyep

Az a szép zöld gyep

A gyepfelületeket számos kórokozó megtámadhatja, de ha ismerjük az ellenük való védekezés lehetőségeit, könnyedén megelőzhetjük, sőt legyőzhetjük őket.

 

1. Először is, kerülnünk kell a késő őszi nitrogén műtrágya kijuttatást, mert ez túlzott növekedésre ösztönzi a fűféléket, amitől legyengülhetnek, így csökken az ellenállóságuk a kórokozókkal szemben.

 

2. Ezzel szemben, ősszel nagyobb mennyiségű kálium műtrágya kijuttatása javasolt, amitől a föld alatti részek és az ellenálló képesség erősödését várhatjuk.

 

3. Év közben javallott a komplex műtrágyák rendszeres használatával törekednünk kell a harmonikus tápanyagutánpótlásra!

 

4. Tavasszal és ősszel nagyon fontos művelet a gyepszellőztetés. Ha kellő szakértelemmel végezzük, gyepünk ezt nagyon meghálálja.  Szebb és egészségesebb lesz tőle.

 

5. A rendszeres fűnyírás talán a legfontosabb! A megfelelő profi fűnyíróval, és jó technikával végrehajtva érhetünk csak el igazán jó eredményt.

 

6. Fontos mozzanat, hogy a fertőzésveszélyes területeken, valamint időszakokban, az öntözési időként inkább a reggeli, hajnali órákat preferáljuk az estével szemben, mert így csökkentjük a gyepfelület párás körülmények közt töltött idejét.

 

7. Ha már kialakult valamilyen betegség, a vegyszeres kezelés is elkerülhetetlen. Erre kiváló növényvédőszerek állnak rendelkezésünkre.

 

A fenti módszerek komplex alkalmazásával eredményesen vehetjük fel a kesztyűt a gyepbetegségekkel szemben.

 

Forrás: www.tiptopkert.hu