Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. 36 30/699-5260 Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Cseresznye

A cseresznye legfontosabb kártevőinek és kórokozóinak az ismertetése.   Kártevők:  
Kifejlett európai cseresznyelégy  Kép forrása: http://www.chemtica.com/site/?p=2642
Európai cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi) A cseresznye legfontosabb kártevője a cseresznyelégy, akár 100%-os fertőzés is kialakulhat. Évente egy nemzedéke fejlődik ki. Az imágók rajzása április végétől egészen július végéig eltarthat. Párosodás után a nőstények tojásaikat a cseresznyébe süllyesztik. A kikelt lárva a termés belseje felé halad, a mag körüli gyümölcshússal táplálkozik, így a cseresznye megpuhul, a mag elmozdul a gyümölcsben. A lárva fejlődését befejezve kirágja magát a gyümölcsből és a talajra veti magát, ahol bábozódik, 5-10 cm mélyen. Az ellene való védekezést nagyban megnehezíti az elhúzódó rajzásideje. Amennyiben vegyszeres védekezést látunk szükségesnek, annak időpontját színcsapda segítségével előre jelezni tudjuk. A kezelések az imágók ellen irányulnak. A kései érésű fajtákat jobban veszélyezteti a kártevő. Ha éppen cseresznyefa ültetése előtt állunk érdemes minél koraibb érésű fajtát választanunk, ugyanis így mérsékelhető a légy kártétele. Megelőzésképpen a teljes szüret, a talajtakarás, lehullott gyümölcsök eltávolítása mindenképpen kifizetődő.  
Amerikai keleti cseresznyelégy . Kép forrása: http://www.pbase.com/tmurray74/image/163675062
Amerikai keleti cseresznyelégy (Rhagoletis cingulata) Az európai cseresznyelégy mellett, egy hazánkban nem honos amerikai faj is elterjed az utóbbi években. A két légy szárnymintázat alapján különíthető el egymástól. Ennek a fajnak a V alakú rajzolat mellett a szárny végén aposztróf található. Fejlődésmenetében és életciklusában nem tér el a fent említett fajtól, azonban egy gyümölcsbe több tojást is belerak az állat. Rajzása később, május végén, június elején kezdődik. Védekezés szempontjából nincs különbség.        
Kép forrása: http://lt.lt.allconstructions.com/portal
Fekete meggy és cseresznye levéltetű (Myzus cerasi spp. pruniavium) A levéltetvek tömeges elszaporodása esetén a levelek deformálódhatnak, fonákuk fele besodródnak, leáll a hajtás növekedése. A tetvek által termelt mézharmat szennyezi a gyümölcsöket, a rajta megtelepedő korompenész gátolja a leveleket a megfelelő működésben. Évente számos nemzedéke fejlődik ki. Tojással telel át a rügyek tövében. Tavasszal az ősanya elkezdi az utódszaporulatot gyártani, majd a további nemzedékek közül a szárnyas egyedek migrálnak nyáron lágyszárú növényekre. Ősszel visszamegy a cseresznyére, ahol az áttelelő tojásokat lerakják. Felszívódó rovarölőszerekkel tudunk ellenük védekezni.  
Kökényszövő sodrómoly http://insecta.pro/taxonomy/11108
  Sodrómolyok és araszolólepkék Rügyfakadást követően lehetnek fáink kártevői, különösen az erdő mellett elhelyezkedő kertekben. A fiatal levelek megrágásával okoznak gondot, esetenként akár tarrágás is bekövetkezhet. Amennyiben kémiai védekezés indokolt ellenük a levéltetvekkel egy menetben érdemes a kezelést beütemezni.       Kórokozók:  
Cseresznye blumeriellás levélfoltossága Kép forrása: https://www.flickr.com/photos/38431254@N06/16128291370
Cseresznye blumeriellás levélfoltossága (Blumeriella jaapii) A cseresznye legfontosabb betegsége. A tünetek a levélen, ritkábban, nagymértékű fertőzés hatására a gyümölcskocsányon jelentkeznek. A fertőzés kialakulásakor a levél színén apró, kerek vagy szögletes, lilás foltok láthatóak, melyek később összeolvadnak, a levél elsárgul, végül lehullik. A kocsányon súlyos fertőzés hatására mutatkoznak a tünetek, elhal a szár, ezáltal a gyümölcs fejlődése is leáll és a termés összeaszalódik. Fontos, hogy a lehullott leveleket megsemmisítsük, így a kórokozó áttelelését tudjuk megakadályozni, a következő évi fertőzést tudjuk mérsékelni. Amennyiben ezt elmulasztottuk és a betegség kialakul sziromhullás után kontakt, mélyhatású és szisztemikus szerekkel tudunk védekezni a betegség mértékétől függően több menetben. A fertőzés kialakulását az időjárás nagyban befolyásolja, csapadékos időben a kórokozó felszaporodására nagyobb az esély, többszöri vegyszeres védekezés ajánlott.    
Kép forrása: http://www.proto.gr/news/cherry-tree-guidelines
Csonthéjasok moníliás betegsége (Monilinia laxa, M. fructigena) A cseresznye virágát nem fertőzi a kórokozó, tehát virágzás idején nem kell ellene védekezni. Cseresznyén gyümölcsrothadást idéz elő. Gyümölcsérés idején csapadékos időben a termések felrepedezhetnek, ezáltal utat nyitva a kórokozónak. A jégverés is hasonló sebzéseket biztosít. A betegség kiinduló pontja a gyümölcsmúmia, ezért fontos, hogy az összes termést leszedjük a fáról. A gyümölcsmúmimákról bővebben!   Írta: Kelemen Dóra növényorvos

  Keresse a NövényDokit!

  Ujvári Péter
  +36 30/607-5747
  Közép-Észak Pest

  Csönge Bálint
  +36 30/607-5747
  Közép-Dél Pest

  Verschnitzer Sándor
  +36-20/519-6628
  Közép-Dél Buda

  Pisák Levente
  +36 30/346-1358
  Közép-Észak Buda


  Vissza az előző oldalra

  Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Írjon nekünk vagy kérjen visszahívást!

  A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem, elfogadtam.

  * Írja le számokkal: nyol cszáz het venegy »

  A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem