Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. 36 30/699-5260 Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Tűztövis

Tűztövis-gubacsatka

KÁRTEVŐ:

Tűztövis-gubacsatka (Aceria pyracanthi

A tűztövis-gubacsatka nem egy gyakori kártevő, de a kártétele könnyen felismerhető. A tűztövis levelein vörös foltok jelentkeznek, amik igazából sok, nagyon apró, kerek gubacsok összessége. A gubacsok, mind a levél fonákán és színén is megtalálhatóak. Mivel nem egy jelentős kártevő, nem igazán szoktak ellene védekezni.

Ha azonban még is felszaporodtak, felszívódó atka elleni készítménnyel lehet gyéríteni ezt a kártevőt. A kontakt hatóanyagok nem fognak ellenük ilyenkor már semmit sem érni, mivel a kártevők a gubacsok védelmében végzik a károsításukat. Az egyedüli készítmény, ami szóba jöhet, az abamektin hatóanyagú Vertimec pro (II. forgalmi kategóriába tartozik). Ennél a terméknél oda kell figyelnünk, hogy nagy melegbe ne használjuk, mivel a hatóanyag hőre gyorsan bomlik.

KÓROKOZÓ:

Tűztövis spiloceás varasodása

Tűztövis spiloceás varasodása

Tűztövis spiloceás varasodása (Spilocaea pyracanthae)

A tűztövis spiloceás varasodásának tünete elsősorban a termésen jelentkezik. Apró barna foltok jelennek meg, amelyek idővel elparásodnak és berepedeznek. A termés végül elfeketedik és összeaszalódik. A betegség azonban a leveleken és hajtásokon is előfordulhat, ahol kerek barnás foltokat figyelhetünk meg.

Nem számít jelentős kórokozónak, mivel elsősorban esztétikai kárt okoz, hogy rontja a növény díszítő értékét. Azonban párás csapadékos nyarakon jobban fel tud szaporodni, ilyenkor szükséges lehet ellene védekezni.

Védekezés szempontjából fontos eltávolítani a fertőzött terméseket, leveleket és hajtásokat. Ha úgy ítélik meg, hogy szükséges kémiai védekezést folytatni, akkor néhány készítmény ami jó ellene: Amistar, Topas, Alfa solo…

 

  Keresse a NövényDokit!

  Ujvári Péter
  +36 30/607-5747
  Közép-Észak Pest

  Csönge Bálint
  +36 30/607-5747
  Közép-Dél Pest

  Verschnitzer Sándor
  +36-20/519-6628
  Közép-Dél Buda

  Pisák Levente
  +36 30/346-1358
  Közép-Észak Buda


  Vissza az előző oldalra

  A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem