A lisztharmat

A lisztharmat jellemzője

 

Rózsa lisztharmat

A lisztharmat gyümölcsökön, zöldségeken és dísznövényeken is megjelenő gombabetegség.  Ektoparazita gomba, tehát a növény felszínén élősködik. A mérsékelten meleg (20-24°C) idő, esős időszakok és a magas páratartalom elősegíti a lisztharmat terjedését. Áttelelése a növényi maradványok, rügypikkelyek közt, vagy a vesszőkön történik. Tavasztól kezdi el a növények fertőzését a spórák elszórásával.

 

Tünetei

Fő tulajdonsága, hogy szürkés-fehéres, lisztes, poros állagú bevonatot képez a  levélzeten, száron, virágokon és a terméseken is, mellyel a fotoszintézist gátolja. Ezáltal a növény kondíciója gyengül, levelei egy idő után lehullanak, a termés minősége csökken, de a betegség akár a növény pusztulását is okozhatja.

 

Általános védekezés

A védekezés szempontjából fontos, hogy lisztharmattal szemben ellenálló vetőmagot használjunk. A növényt megfelelően gondozzuk, mert az egészségesebb növény ellenállóbb a betegségekkel szemben. Mivel a gomba a sűrű állományokat, egymásba érő növényeket kedveli, fontos a ritkítás, metszés, ezáltal elősegíthetjük a légmozgást. A beteg növényi részeket vágjuk le, és semmisítsük meg. A vegyszeres védekezés is elengedhetetlen a fertőzött állományban. Felszívódó és kontakt szerek rotációjával permetezzünk a fungicidrezisztencia megelőzése érdekében.

 

A lisztharmat elleni permetezéssel kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal!

 

Pár fontosabb növény amin előfordul a betegség:

Almalisztharmat

Gyümölcsök közül:

– Almalisztharmat

– Szőlőlisztharmat

– Szamóca lisztharmat

– Köszméte amerikai lisztharmat

– Mogyorólisztharmat

 

Zöldségeknél

– Paprika lisztharmat

– Tök lisztharmat

– Uborka lisztharmat

Mogyoró lisztharmat

 

Dísznövényen:

– Juhar lisztharmat

– Tölgy lisztharmat

– Platán lisztharmat

– Rózsa lisztharmat

– Babérmegy lisztharmat

– Orgona lisztharmat

– Kecskerágó lisztharmat