A puszpángrák

Puszpángrák

A puszpáng ráknak (Volutella buxi) széles a gazdanövényköre, számos fás szárú növényen károsít, de az örökzöld puszpáng (Buxus semperviren) a fő tápnövénye. Levélhullást és hajtáselhalást okoz. Mielőtt a puszpáng újra növekedésnek indul tavasszal, a fertőzött ágakon a levelek csúcsa először pirossá válik, majd bronz, végül szalmasárga színű lesz. A fertőzött ágak hamar elhalnak. Nedves, párás időjárási körülmények kedveznek a betegség terjedésének. Érdemes rendszeresen ritkítani a bokrot, mert a fertőzés fellépését segíti a sűrű állomány, a permet bejutását viszont megakadályozza. A fertőzött ágakat ajánlatos eltávolítani, majd megsemmisíteni. Előzzük meg a sérülések, sebek kialakulását, mert azok segítik a kórokozó terjedését. Súlyos fertőzés esetén kora tavasszal, a friss hajtások megjelenése előtti

időszaktól egészen a hajtásnövekedés befejezéséig réz tartalmú szerekkel permetezhetünk a betegség ellen, amellyel megakadályozhatjuk a kórokozó terjedését.

Szeretne többet megtudni a kertekben fellelhető kártevőről, és az ellenük való védekezésről?
Látogass meg kurzusunkat, ahol erről és még sok másról hallhat hasznos információt a Dísznövények növényvédelme című előadáson!
http://anovenydoki.hu/tanfolyam/