Az amerikai lepkekabóca rajzása

 

Amerikai-lepkekabóca

Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) 2004-ben jelent meg hazánkban először, és azóta már az egész országban gyakori kártevő lett. Rendkívül széles tápnövénykörrel rendelező, polifág kártevő. A hajtásokon és a levelek fonákán a főerek közelében szívogatnak. Vadon élő, termesztett növényeken, de gyomnövényeken is megjelenik, ezért a védekezés ellene nehézkes.

 

Telelése tojás alakban történik, melyet a nőstények a fák kérgére helyeznek. Ezekből kelnek ki május végétől a lárvák, amelyek megkezdik a növények szívogatását. A lárvák, és a belőlük kialakuló nimfák mézharmatot ürítenek, melyen korompenész jelenik meg. A kifejlett alak rajzása július közepétől veszi kezdetét, ami fehéres színű, szárnyait nyugalmi állapotban sátortetőszerűen tartja. Testét viaszréteg borítja.

 

Kártétel helyén viaszváladék

A védekezést már a lárvák megjelenése előtt elkezdhetjük tavaszi lemosó permetezés formájában olajos készítményekkel. A lárvák megjelenésekor a károsított növényi részeket távolítsuk el a növényről, majd semmisítsük meg. Május végétől megkezdhetjük ellenük a kémiai védekezést kontakt és felszívódó hatású szerekel: piretroidokkal, kitinszintézisgátlókészítményekkel, valamint neonikotinoidokkal.

 

 

Írta: Lohonyai Zsófia, növényorvos