Ázsiai márványospoloska

Az ázsiai márványospoloska Kép forrása: http://davesgarden.com/guides/bf/go/2704/

 

Az Ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys Japánból, Koreából behurcolt faj. Európában 2004-ben kezdett el terjedni, magyarországi megjelenése 2013-ra tehető, legnagyobb mértékben a fővárosban terjedt el. Széles tápnövénykörű faj, az összes gyümölcstermő növényen (alma, őszibarack, kajszi) károsíthat, de a zöldségféléket (paprika, paradicsom), szántóföldi növényeket, dísznövényeket is kedveli.  Amerikában a közép-atlanti államokban az almatermés közel 20 százalékát elpusztította. Teste szürke alapszínű, amelyen kis fekete pontok és fehéres, illetve sárga foltok helyezkednek el, amitől márványozottnak tűnik a teste. Áprilistól október végéig folyamatosan jelen van. A lárvák és a kifejlett imágók a termő részeket szívogatják.  A nőstények tojásaikat csomóban ragasztják fel a levél felszínére. Melegigényes faj, telelőhelyet keresve szeret behúzódni a lakásokba, házakba az ablakok résein keresztül, de az emberre, állatra ártalmatlan. Természetes ellensége nincs. A növényvédelmi kezeléseket attól függően kell elvégezni, hogy milyen növényen károsítanak a poloskák. A permetezést kontakt és felszívódó szerekkel oldhatjuk meg.

Az ázsiai márványospoloska tojásai Kép forrása: http://entnemdept.ufl.edu/creatures/veg/bean/brown_marmorated_stink_bug.htm

 

 

Szeretne többet megtudni erről a kártevőről is, és az ellen való védekezésről?
Látogass meg kurzusunkat, ahol erről és még sok másról hallhat hasznos információt a Dísznövények növényvédelme előadáson!
http://anovenydoki.hu/tanfolyam/