Boróka-tarkadíszbogár

Boróka-tarkadíszbogár

Boróka-tarkadíszbogár

A boróka-tarkadíszbogárra (Ovalisia festiva) 2012- ben figyeltek fel az emberek Budapest és vonzáskörzetében. Egyre több tuja sövény pusztult el úgy, hogy a kertészek nem tudták mi lehet a bajuk. Első ránézésre csak, hajtás- és ág elhalásokat figyelhetünk meg, tünetként. A kártevő elsősorban a boróka- és tuja féléket támadja.

 

A problémát ez a szép, fémes-, zöldes-kékes színezetű díszbogár lárvája okozza (1.kép). A berágás helyénél gyantafolyás figyelhető meg. A kéreg alatt kezd el rágni, majd behatol egészen a fás részig is. Itt elrágja a növény szállító edénynyalábjait, aminek következtében a növény pusztulását a víz és tápanyag hiány okozza.

 

Boróka-tarkadíszbogár ovális röpnyílás

Boróka-tarkadíszbogár ovális röpnyílás

Egy egyed kifejlődése 1-2 évig tart. A kifejlődött díszbogarak elhagyják a növényt, amit később ovális alakú röpnyilásokként figyelhetünk meg (2.kép).

 

A kártevő elleni védekezést eddig nehezítette, hogy 2016 júliusáig védett állatként volt nyilvántartva. Egyetlen boróka-tarkadíszbogár eszmei értéke 50 ezer forint volt. Azonban most eltörölték ezt a szabályozást, és már kártevőnek minősül. Így lehet ellene védekezni.

 

A legfontosabb, hogy jó kondícióban tartsuk növényeinket (az idősebb tuják is kapnak öntözést, tápanyagutánpótlás).

Boróka-tarkadíszbogár kártétel

Boróka-tarkadíszbogár súlyos kártétele

Azonban attól, hogy lehet védekezni a kártevő ellen, még nem jelenti azt, hogy meg is tudjuk menteni a megtámadt növényt. A boróka-tarkadíszbogár esetében, csak a kifejlett, éppen rajzó egyedek ellen tudunk permetezni, mivel nincs olyan növényvédőszer, ami felszívódna a fás részbe – ami a lárvák ellen hat. A védekezést tovább nehezíti, hogy a rajzása elhúzódó, így tavasztól-őszig bármikor megjelenhetnek.

 

Megfigyelések alapján az elmúlt években június-július környékén volt egy fő rajzási szezon, ez egy esélyt ad számunkra, az ellenük való védekezésben.