Gyapjas pajzstetű

Kósza pajzstetű

A gyapjas pajzstetvek (más néven kósza pajzstetűnek vagy vándor pajzstetűnek nevezik) elsősorban szobanövényeken okoznak károkat az őszi-téli időszakban, tápnövénykörük igen széles. Pajzsuk fehér, vattaszerű, méretük 3-4 mm. Egy vattacsomóban több ezer tojás lehet. A lárvák megjelenése június-júliusra tehető. Ezek a pajzstetvek helyváltoztatásra képesek, miután kikeltek a tojásból, a lárva és a kifejlett alak is. A pajzstetvek a levelek szívogatásával gyengítik a növény kondícióját, gyenge növekedést, levélsárgulást, korai lombhullást okozva. Táplálkozás közben mézharmatot ürítenek, melyen korompenész jelenik meg.

A leghatékonyabb módszer ellenük a mechanikai védekezés. Mosószappanos vízzel célszerű lemosni a kártevőket a fertőzött levelekről. Ezután bő vízzel mossuk le az egész növényt. Ezek mellette felszívódó rovarölő szerekkel lehet permetezni, vagy beöntözni a növényeket. A nyugalmi időszakban olajos szerekkel is védekezhetünk a kártevő ellen.

Kósza pajzstetű kolónia

 

 

Írta: Lohonyai Zsófia, növényorvos

 

Szeretne többet megtudni a kertekben fellelhető kártevőről, és az ellenük való védekezésről? Látogass meg kurzusunkat, ahol erről és még sok másról hallhat hasznos információt a Dísznövények növényvédelme című előadáson!

http://anovenydoki.hu/tanfolyam/