Dió

A dió legfontosabb kártevőinek és kórokozóinak az ismertetése.

 

Kártevők

 

Nemezes gubacsatka kártétele diólevélen

Nemezes gubacsatka (Eriophyes erineus)

 

Kép forrása: https://www.viarural.com.ar/viarural.com.ar/agricultura/aa-insectos/eriophyes-erineus-03.htm

 

 

 

 

 

 

Szemölcsös gubacsatka kártétele diólevélen

Szemölcsös gubacsatka (Eriophyes tristriata)

A leveleken szívogatnak, melynek hatására a levelek deformálódnak. A leveleken kidudorodó gubacsok alakulnak ki, amelyek elszíneződést okoznak. A levelek fonákján szőrös szövedék figyelhető meg. A gubacsok belsejében vannak az atkák. A kártevő telelése a rügypikkelyek alatt történik. A védekezés ellenük nehézkes, mivel nincs a dióban engedélyezett növényvédőszer atkák ellen.

 Kép forrása: http://www.dioskonyv.hu/09-06/1.htm

 

 

Piros gyümölcsfa takácsatka (Panonychus ulmi)
Kép forrása: http://www.irac-online.org/pests/panonychus-ulmi/

Piros gyümölcsfa-takácsatka (Panonychus ulmi)

Száraz, meleg nyarakon jelentősen elszaporodhatnak. A dió levelének fonákán szívogatnak, aminek következtében a leveleken klorofillelhalás következik be, majd a károsított levelek idő előtt lehullanak a fáról. Károsításuktól felborul a növény vízháztartása, a kötődés csökken. Nyugalmi állapotban lemosó permetezés szükséges olajtartalmú szerekkel. Speciális atkaölő szerekkel lehet ellenük védekezni.

 

 

 

 

Almamoly (Cydia pomonella)

Az almamoly hernyója dióban

A dió legjelentősebb kártevője. Évente két nemzedéke fejlődik hazánkban. Az első nemzedék károsítása nem jelentős, a károkat a második nemzedék okozza, melynek rajzása július közepétől augusztus végéig. A lárva berág a dióba,

majd feléli annak belsejét. Az almamoly fejlődését figyelemmel kísérve célzott védekezést tudunk elérni. Szexferomon csapdák alkalmazásával nyomon követhetjük a rajzást. Kémiai védekezéshez csak a Karate Zeon és a Steward készítmények engedélyezettek.

 

 

Levéltetvek

Tarka diólevéltetü

Tarka diólevéltetű (Callaphis juglandis)

 

Kép forrása: https://pnwhandbooks.org/insect/nut/walnut/walnut-aphid

 

 

 

 

 

 

 

Sárga diólevél tetű Kép forrása: http://influentialpoints.com/Gallery/Chromaphis_juglandicola_Small_walnut_aphid.htm

Sárga diólevéltetű Chromaphis juglandicola

A tarka diólevéltetű a levelek színén, a sárga diólevéltetű a levelek fonákán szívogat. A kettő közül a sárga dió-levéltetű kártétele a jelentősebb, korai lombhullást okoz. A leveleken mézharmatot ürítenek, melyen korompenész jelenik meg. Kontakt és szisztemikus szerek egyaránt védekezhetünk ellenük.

 

 

 

 

 

 

A kifejlett amerikai fehér medvelepke

Amerikai fehér medvelepke (Hyphantria cunea)

 

 

Leginkább az almafákat, a cseresznyefákat és a diófákat károsítják. Kelés után a lárvák hernyófészket alakítanak ki a hajtások végén. Növényi szövetekkel, levelekkel táplálkoznak. A lárvák szétterjednek a lombon, ami annak részleges vagy teljes pusztulását okozza. A védekezés alapja a hernyófészek eltávolítása a fáról, majd megsemmisítése. Bachillus Thuringiensis készítményekkel kezeljük a területet. Ezen kívül kontakt hatású szerekkel védekezhetünk ellenük.

 

Az amerikei medvelepke hernyója

Képek forrása: http://mothphotographersgroup.msstate.edu/species.php?hodges=8140

 

 

 

 

 

 

 

 

A májusi cserebogár Kép forrása: http://www.aphotofauna.com/beetle_melolontha_melolontha_maybug_cockchafer.html

Májusi cserebogár (Melolontha melolontha)

 

Az imágók májuskor érési táplálkozást folytatnak, melynek során tarrágást okozhatnak. Kontakt hatású készítményekkel védekezhetünk ellenük.

  

 

 

 

 

 

Kórokozók

Dió xantonimiás betegség tünete diótermésen Kép forrása: http://www.science.oregonstate.edu/bpp/Plant_Clinic/images/walnut_xanthomonas.htm

A dió xantomonászos betegsége (Xanthomonas campestris pv. juglandis)

Csapadékos időben súlyos károkat okozhat. A fertőzés hatására a dió levelein erek által határolt, szögletes foltok figyelhetők meg, a hajtásokon és a levélnyélen hosszúkás barna csíkok láthatóak, a termésen besüppedő, barna foltok alakulnak, ki, a károsított termések idő előtt lehullanak a fáról. A betegség ellen már a virágzás előtt szükséges elkezdeni a védekezést réztartalamú szerekkel.

 

 

 

 

 

A dió pszeudomonászos betegsége (Pseudomonas syringae pv. syringae)

Kevésbé jelentős betegség. A tünetek a leveleken és a hajtásokon jelennek meg. Vizenyős, barna foltok figyelhetők meg, amelyek a levélcsúcstól indulnak. A kórokozó sebeken keresztül jut be a növénybe. Külön védekezés nem szükséges ellene.

 

Dió gnomániás betegség tünete diólevélen Kép forrása: http://www.discoverlife.org/mp/20p?see=I_MWS73804&res=640&l=spanish

A dió gnomóniás betegsége (Gnomonia leptostyla)

A leveleken kerek, barna foltok alakulnak ki. Csapadékos időben, nyár végén nagymértékű lombhullást okoz. A védekezés alapja a lehullott levelek eltávolítása a fa alól, majd az összegyűjtött levelek elégetése. Kémiai védekezésnél szisztemikus gombaölő szerek használata ajánlott.

 

Írta: Lohonyai Zsófia (Növényorvos)