Közönséges takácsatka

Közönséges takácsatka

A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) széles tápnövénykörrel rendelkezik. A gyümölcsfákon, zöldség-, gyógy- és dísznövényeken egyaránt károsíthat. Mivel leginkább a meleg, száraz körülmények kedveznek neki, így a növényházakban, fűtött lakásokban is elszaporodhatnak.

 

A kifejlett imágó színe narancssárga, teste 0,5 mm hosszúságú. A tojások fehérek, szabad szemmel alig észrevehetőek. A közönséges takácsatka minden mozgó fejlődési alakja táplálkozik. A levelek fonákának szívogatása közben egy pókhálószerű szövedékkel veszik körül magukat, melynek védelmében zavartalanul táplálkozhatnak. A károsítás hatására a levelek színén világoszöld, apró foltok alakulnak ki, ezek a foltok később összeolvadnak. A szúrásoktól fokozódik a növény párologtatása, és klorofill-elhalás következik be a leveleken.A károsított levelek sárgulnak, barnulnak, később elszáradnak.

 


Kémiai védekezésként atkaölő szerek használhatóak. Itt fontos még egyszer kiemelni, hogy a kártevő a levél fonáki részén található, így a növényvédőszert oda kell permetezni, mivel az atkaölő szerek többsége kontakt hatóanyagú.


 

Ha a lakásokban tartott dísznövényeken jelentkezik a kártevő, akkor a növényvédőszeres kezelést szabad téren végezzük el.

 

A levegő páratartalmának növelésével, szellőztetéssel, a növények rendszeres lezuhanyozásával megelőzhetjük a takácsatka megjelenését a lakásokban.

 

Írta: Lohonyai Zsófia, növényorvos