Márciusi ültetés

szazszorszep

Százszorszép

 

Az idő szépen alakul, talán már nem lesz részünk nagyobb fagyokban, így elkezdhetjük szépíteni kertünket. Például kiültetni – az esetleg nők napja miatt felhalmozódott, kiültetésre váró – évelő virágainkat. A palántákat, melyek bírják a gyengébb fagyokat. Ilyenkor a legkevesebb napfény hatására is képesek virágba borulni a krókusz, árvácska, százszorszép és a krizantém mely a balkonon is szépen mutat.

 

Kedvelt kétnyári virág a százszorszép, észak, és észak-nyugat Európában honosodott meg, ott még tovább virágzik, akár júniusban is. Első évben csak tólevél rózsát hajt, és második évben jelenik meg a fészkes virágzata. Napos helyeket szereti, félárnyékban is megél, de a szárazságot nem tűri. Ha eltávolítjuk az elszáradt virágfejeket, élettartalma megnő.

Az árvácska egyszerű, mégis sok színben pompázó növény. Szintén két nyári növény mely márciustól egészen júniusig virágozhat ideális körülmények között. Napos, félárnyékos helyre ültessük, a tűző napot is bírja, de a jó vízáteresztő talaj fontos szempont.
Jól mutat balkonokon, akár függő virágtartókba, sziklakertbe. Egyre nagyobb tere hódit itt magának kisebb változata a mini árvácska.

 

Aki a hagymás virágok közül a jácintot, nárciszt vagy esetleg a tulipánt irigyelné el eg szomszédos kertből annak sajnos várnia kell, ugyanis ezeket a hagymákat ősszel kell elültetni hogy tavasszal kibújjanak. Célszerű mindegyik hagymás növényt napsütéses helyre ültetni, de ebben az időben még a fák sem árnyékolnak le, s mire leveleik megerősödnek ezek a kora tavaszi virágok már eltűnnek.

 

Akik igazán szeretnek bibelődni kiskertjükben, és figyelni munkájuk eredményét, azoknak érdemes most vetni a virágmagokat, hogy azok májusra virágot bontsanak, és esetleg hónapokon át díszítsék a kertet.

 

A kert annál szebb minél színesebb, nem kell félni az eklektika nyújtotta tarkaságtól, sokféleségtől.