Rózsalisztharmat

Rózsa-lisztharmat tünete

Rózsa-lisztharmat tünete

A rózsalisztharmat (Sphaerotheca pannosa var. rosae) járványszerű fellépésére a meleg, erősen párás időjárás a kedvező. A betegség első tüneteire már rügypattanás után felfigyelhetünk. A fiatal hajtások felületén fehér, finoman hálózatos bevonatot láthatunk. Ezt elsődleges vagy primer tünetnek nevezzük. A levelek kanalasodnak, torzulnak, a hajtás is meggörbül, satnyul és a hajtáscsúcs, rendszerint elszárad. Valamivel később jelentkezik a betegség másodlagos vagy szekunder tünete.

Az egészséges hajtások egyes levelein foltszerű, fehér micélium bevonat látható, amely hamarosan a teljes levelet bevonja. A levél kanalasodik, helyenként megvörösödik, hullámosodik, majd elszárad.

Rózsa-lisztharmat tünete hajtáson

Rózsa-lisztharmat tünete hajtáson

A kórokozó a fertőzött rügyekben micéliummal telel át. Tavasszal ezekből beteg, elsődlegesen (primer módon) fertőzött, micéliummal borított hajtások fejlődnek. A tavaszi metszéskor a betegség tüneteit mutató vesszőket el kell távolítani, vagy célszerű erőteljesen visszametszeni, mert ezek rügyeiben legvalószínűbb a gomba áttelelése.

 

Az első lisztharmat elleni védekezést rügypattanáskor kell végrehajtani. Járványveszélyes időszakokban, tavasztól nyár elejéig, valamint nyár végén, ősz elején. 10-14 naponként kell védekeznünk.

Néhány felszívódó készítmény, amit használhatunk védekezésre: Topas, Score, Systhane duplo, Nimrod…