Tök

 

A tök legfontosabb kártevőinek és kórokozóinak az ismertetése.

 

Kártevők

 

Talajlakó kártevők

Cserebogár pajor

-Cserebogár pajorok (Melolonthidae)

 

 

 

 

 

 

 

 

Drótféreg lárvája Kép forrása: http://tolweb.org/Elateridae/9190

-Drótférgek lárvái (Elateridae)

A gyökerek megrágásával a növény víz-és tápanyagfelvételét akadályozzák. Ennek következtében a növény visszamarad a fejlődésben, hervad, súlyos esetben elpusztul. Ne telepítsünk növényt fertőzött területre. Az ültetés előtt talajfertőtlenítés szükséges.

 

 

 

 

 

Zöld őszibarack levéltetű

Zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae)

Soknemzedékes faj. A levelek szívogatásával okoz károkat, melynek hatására a levelek torzulna, deformálódnak, a hajtásnövekedés lelassul, és így terméskiesést is okoz. Mézharmatot ürítenek, amelyen megjelenik a korompenész. Veszélyes vírusvektorok, ezért nagyon fontos a védekezés! Sárga ragacslap használatával nyomon követhető a rajzás. A leghatékonyabb védekezés, ha kontakt és felszívódó szerek keverékét juttatjuk ki a növényre.

 

 

 Kórokozók

Mozaik vírus tünetei töklevélen Kép forrása: http://www.infobarrel.com/How_to_Spot_Pumpkin_Plant_Diseases_and_What_to_Do

 Tök mozaik vírus (Cucumber mozaik virus)

A beteg leveleken mozaikfoltok láthatóak, és hólyagos deformáció alakul ki rajtuk. A termések aprók maradnak, a növekedés vontatott. Ellenálló fajták termesztésével, levéltetvek elleni védekezéssel megelőzhető a betegség elterjedése.

 

 

 

 

 

 

A rök sárga mozaikja Kép forrása: http://www.pestnet.org/fact_sheets/zucchini_yellow_mosaic_202.htm

A tök sárga mozaikja (Zucchini yellow mosaic potyvirus)

Az utóbbi években terjedt el a betegség. A tökfélék egyik legjelentősebb kórokozója. A beteg növények a fejlődésben visszamaradnak. A levéllemez hólyagosodik, a levél fő-és mellékerei halványzöldek lesznek. A termések aprók maradnak. A levéltetvek elleni védekezéssel megakadályozható a fertőzés kialakulása.

 

 

 

 

 

Lisztharmat kórkozó töklevélen Kép forrása: http://mtvernon.wsu.edu/path_team/pumpkin.htm

Tök lisztarmat (Erysiphe cichoracearum)

A beteg leveleken fehéres színű bevonat alakul ki. A levelek torzulnak, elszáradnak. A vegetáció vége felé, július közepétől jelenik meg, ekkor már nem okoz nagy terméscsökkenést. Az idősebb levelek levágása által szellősebbé tehetjük a bokrokat, ami gátolja a betegség terjedését. Kén tartalmú, súlyosabb esetben szisztemikus szerek használhatóak ellene.

 

 

 

 

 

Peronoszpóra Kép forrása: https://wiki.bugwood.org/Pseudoperonospora_cubensis_(downy_mildew_of_cucurbits)

Peronoszpóra (Pseudoperonospora cubensis)

A levél színén először kis méretű, sárgászöld, szögletes foltok alakulnak ki, amelyek később összeolvadnak, emiatt a levél nagy része sárgászöld lesz. A levél fonákán lilásbarna bevonat látható. Csapadékos időben 10-14 naponta szükséges védekezni szisztemikus hatású készítményekkel.

 

 

 

 

 

 

Tök kolletothrihiumos betegsége Kép forrása: https://www.forestryimages.org/browse/detail.cfm?imgnum=1576761

A tök kolletotrihumos betegsége (Colletotrichum orbiculare)

Uborkán, dinnyén, sütőtökön károsít.  A levélen, a levélnyélen, a száron és a termésen is megfigyelhetők tünetek. A fertőzött leveleken, levélnyeleken világosabb, gyorsan növekvő foltok alakulnak ki, melyek, összeolvadnak és elhalnak. Az elhalt részek lehullanak.

A termésen ovális, besüppedő foltok alakulnak ki. A védekezés alapja a beteg növényi maradványok eltávolítása, vetésforgó alkalmazása, vetőmagcsávázás. Réztartalmú szerekkel védekezhetünk a betegség ellen.

 

 

 

A tök kladospóriumos betegsége Kép forrása: https://ag.umass.edu/vegetable/fact-sheets/cucurbits-leaf-spots

A tök kladospóriumos betegsége (Cladosporium cucumerinum)

A beteg leveleken és az indán apró, vizenyős foltok láthatóak. Később a foltok megnőnek, barna színűvé válnak. A termésen ovális, besüppedő, vizenyős, barna foltok alakulnak ki. A termés deformált lesz, a termésnövekedés visszamarad. Kémiai védekezés réztartalmú szerekkel lehetséges.

 

 

Írta: Lohonyai Zsófia