A lisztharmat jellemzője
A lisztharmat gyümölcsökön, zöldségeken és dísznövényeken is megjelenő gombabetegség.Ektoparazita gomba, tehát a növény felszínén élősködik. A mérsékelten meleg (20-24°C) idő, esős időszakok és a magas páratartalom elősegíti a lisztharmat terjedését. Áttelelése a növényi maradványok, rügypikkelyek közt, vagy a vesszőkön történik. Tavasztól kezdi el a növények fertőzését a spórák elszórásával.
Tünetei
Fő tulajdonsága, hogy szürkés-fehéres, lisztes, poros állagú bevonatot képez a levélzeten, száron, virágokon és a terméseken is, mellyel a fotoszintézist gátolja. Ezáltal a növény kondíciója gyengül, levelei egy idő után lehullanak, a termés minősége csökken, de a betegség akár a növény pusztulását is okozhatja.
Általános védekezés
A védekezés szempontjából fontos, hogy lisztharmattal szemben ellenálló vetőmagot használjunk. A növényt megfelelően gondozzuk, mert az egészségesebb növény ellenállóbb a betegségekkel szemben. Mivel a gomba a sűrű állományokat, egymásba érő növényeket kedveli, fontos a ritkítás, metszés, ezáltal elősegíthetjük a légmozgást. A beteg növényi részeket vágjuk le, és semmisítsük meg. A vegyszeres védekezés is elengedhetetlen a fertőzött állományban. Felszívódó és kontakt szerek rotációjával permetezzünk a fungicidrezisztencia megelőzése érdekében. A lisztharmat elleni permetezéssel kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal! Pár fontosabb növény amin előfordul a betegség:
- Szőlőlisztharmat
- Szamóca lisztharmat
- Köszméte amerikai lisztharmat
Zöldségeknél
- Paprika lisztharmat
- Tök lisztharmat
- Uborka lisztharmat
Dísznövényen:- Juhar lisztharmat
- Tölgy lisztharmat
- Platán lisztharmat
- Babérmegy lisztharmat
- Orgona lisztharmat
- Kecskerágó lisztharmat