A kórokozónak elsősorban a meleg és csapadékos tavasz, illetve a száraz nyár kedvez.
Fő tápnövénye az alma, de birsen és körtén is megjelenhet.
A kórokozóa rügypikkelyek védelmében telel át.
A fertőzött rügyekből fejlődő levelek kanalasodnak, keskenyek, rajtuk fehér színű micéliumbevonat látható. A virágok torzulnak, a sziromlevelek kisméretűek maradnak, felszínükön szürkésfehér színű bevonat látható. Idővel a vesszőkön is megjelenik a fehér penészbevonat. A gyümölcsökön parásodás látható.
A betegség elterjedését ellenálló fajták telepítésével megelőzhetjük (Kovauguszt, Golden Delicious, Remo, Jonager, Kovelit) Érdemes figyelni a megfelelő tápanyagellátásra, mert a jó kondícióban lévő fa ellenállóbb a betegséggel szemben. Azonban ügyeljünk arra, hogy ne juttassunk ki túl sok nitrogént a talajba, mert azzal erőteljes hajtásnövekedést érünk el, ami viszont a kórokozónak is kedvez. Fontos a fertőzött rügyek és vesszők eltávolítása a fáról.
Egérfüles állapottól megkezdhetjük a vegyszeres védekezést kontakt és felszívódó szereket felváltva használva, hogy elkerüljük a rezisztencia kialakulását.
Képek forrása: https://www.apsnet.org/edcenter/intropp/lessons/fungi/ascomycetes/Pages/ApplePowderyMildew.aspx
Írta: Lohonyai Zsófia, növényorvos