Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. 36 30/699-5260 Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Amerikai lepkekabóca

2015.08.02.
Amerikai-lepkekabóca Amerikai-lepkekabóca
Az utóbbi hetekben egy, Amerikából behurcolt faj okoz elég nagy kellemetlenséget a kertkedvelőknek. Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) 2004 óta található meg hazánkban is és azóta jelentősen elszaporodott. Az imágók rajzása július közepétől indul, és ez-az amit a legtöbb ember az utóbbi időben észlelt. Fehéres-szürkés, 1 cm-nél kisebb, sátortetőre emlékeztető rovarok, amik nagyot ugranak. A telet tojás alakban vészelik át, amit általában fás szárú növények kérgére raknak.

A legnagyobb probléma ezzel a kártevővel, hogy csak Magyarországon több mint 100 tápnövénye van (gyomok is), ami miatt roppant nehézkes az ellene való védekezés. Azonban a lepkekabócát és a kártételét is könnyű felismerni. A leveleket és a hajtásokat szokták szívogatni és a károsítás helyén viaszváladék figyelhető meg.

Kártétel helyén viaszváladék Kártétel helyén viaszváladék
Néhány használható kémiai készítmény ellene: Kitinszintézis-gátló (kontakt), pl.: Dimilin Neonikotinoid (felszívódó), pl.: Mospilan, Actara Piretroid (kontakt), pl.: Karate, Decis, Cyperkill

A készítményeket érdemes keverni, pl.: Dimilin + Karate, vagy Mospilan + Decis. Amire fontos odafigyelnünk, hogy olyan növényeknél, amit fogyasztási célra használunk, engedélyezett-e a növényvédőszer és mennyi az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje.

Az alábbi növényvédő szerek hatását még olaj tartalmú készítményekkel lehet fokozni pl.: Vektafid A, Biola

A védekezést azonban már tavasszal érdemes elkezdeni, hogy ne várjuk meg a lárvakelést. Ehhez azonban a tavaszi lemosó permetezéskor célszerű olaj tartalmú készítményt választani pl.: Vegesol Eres, Olajos-Rézkén.Amerikai lepkekabóca

Vissza az előző oldalra

Keresse a NövényDokit!

Ujvári Péter
+36 30/699-5260
Közép-Észak Pest

Csönge Bálint
+36 30/607-5747
Közép-Dél Pest

Verschnitzer Sándor
+36-20/519-6628
Buda

Sümegi Bence
+36 30/503-3820
Tolna megye

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Írjon nekünk vagy kérjen visszahívást!

A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem