Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. 36 30/699-5260 Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Az alma kalciumhiánya

2015.01.28.
A kalcium a növények sejtjeiben nagymértékben megtalálható makroelem. A gyümölcsök minőségét és tárolását legjobban meghatározó tápelemek közé tartozik. A kalcium hiány esetében élettani tünetek alakulnak ki a termésen, amik elsősorban tároláskor jelentkeznek. A hosszú tárolási időre tervezett gyümölcseinknél pl. téli alma, vagy téli körte fajtákon, három féle kalcium hiánytünetet különböztetünk meg.

Húsbarnulás: Ez az egyik leggyakoribb, amikor a hiány következtében a szövetek nem eléggé szilárdak, így megpuhulnak és elszíneződnek. Keserűfoltosság: Szintén gyakori jelenség, amikor a gyümölcs héján és húsán barna foltok jelentkeznek, amik rossz (keserű) ízűek. Emiatt is kapta az elnevezést. Jonathan-foltosság: elsősorban ’Jonathan’-on, de más piros gyümölcsű fajtánál is jelentkezhet. Ebben az esetben a barnás keserű foltok csak a gyümölcs héján figyelhetők meg.

A kalcium hiány ellen zöld dió nagyságtól kalcium tartalmú lombtrágya kijuttatása ajánlott. Azonban az is lehetséges, hogy a talajban van elegendő kalcium, csak a növény nem képes felvenni a tápanyagot. Ez esetben vagy ionantagonizmusra vezethető vissza, ami a túlzott kálium, vagy magnézium jelenléte miatt lehetséges, vagy a magas hőmérséklet okozza, ami miatt nem képes felvenni a növény a tápelemet. alma_kalciumhiany2
Az alma kalciumhiánya

Vissza az előző oldalra

Keresse a NövényDokit!

Ujvári Péter
+36 30/699-5260
Közép-Észak Pest

Csönge Bálint
+36 30/607-5747
Közép-Dél Pest

Verschnitzer Sándor
+36-20/519-6628
Buda

Sümegi Bence
+36 30/503-3820
Tolna megye

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Írjon nekünk vagy kérjen visszahívást!

A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem