Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. 36 30/699-5260 Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Cserebogár pajor

2016.03.15.
Rózsabogár pajor Rózsabogár pajor
A cserebogarak lárváit pajornak nevezzük. 3 pár lábuk van és erős rágó szájszervvel rendelkeznek. Míg a kifejlett alakok lombfogyasztók, addig a pajorok többsége a növények gyökereit rágják. Ennek megfelelően mind az imágók, mind a lárvák jelentős kártevők lehetnek. Az egész ország területén találkozhatunk cserebogár fertőzöttséggel. Azonban eltérő fajokból tevődik össze a magyarországi fauna. Fajonként eltér, hogy mennyi ideig fejlődik ki egy egyed a talajban. A pajorok a gyökerek által kibocsátott CO2 irányába mennek, így találják meg a növények gyökerét.

A leggyakoribb fajok: Májusi cserebogár (Melolontha melolontha) 3-4 év alatt fejlődik ki egy nemzedéke. Általában a barna erdőtalajokon, erdők közelében gyakori. Polifág. Jelentős kártevő. Gyümölcsfákat kedveli.

Erdei cserebogár (Melolontha hippocastani) 3-4 év alatt fejlődik ki egy nemzedéke. Kártétele és életmódja nagyjából megegyezik a májusi cserebogáréval.

Kalló cserebogár (Polyphylla fullo) 4-5 év alatt fejlődik ki egy nemzedéke. Főleg az alföldi, homokos területeken gyakori.  Az imágó lomb fogyasztása csekély, inkább lárva okoz nagy gondott. A kifejlett alak június - júliusban rajzik.

Keleti cserebogár (Anoxia orientalis) 4 év alatt fejlődik ki egy nemzedéke. Alkonyatkor aktív, nappal a talajban húzza meg magát addig a kifejlett alak. A lombfogyasztása minimális, ezért nehéz ellene a védekezés.

Zöld cserebogár (Anomala spp.) 1-3 év alatt fejlődik ki egy nemzedéke. A cserebogarak közt, ő már nem számít olyan jelentős kártevőnek. Főként a kifejlett alak lombfogyasztása okoz problémát szőlőben és gyümölcsösökben, míg a lárva csak kisebb jelentőségű.

Védekezési lehetőségek: Kifejlett alakok ellen kémiai védekezéssel, hogy megakadályozzuk a tojásrakást. A pajorok ellen kémiai védekezést csak ültetés előtt tudunk végezni. pl.:Force. Az utóbbi időkben vannak olyan biológiai készítmények, amik, a cserebogarak természetes ellenségeit tartalmazzák (gombák, baktériumok, fonálférgek). Azonban ezek a kísérletek eddig még nem adtak jó eredményeket.
Cserebogár pajor

Vissza az előző oldalra

Keresse a NövényDokit!

Ujvári Péter
+36 30/699-5260
Közép-Észak Pest

Csönge Bálint
+36 30/607-5747
Közép-Dél Pest

Verschnitzer Sándor
+36-20/519-6628
Buda

Sümegi Bence
+36 30/503-3820
Tolna megye

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Írjon nekünk vagy kérjen visszahívást!

A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem