Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Gyep

Ezeknek a leírásoknak a célja, hogy általánosságban megtalálják és felismerjék a különböző kártételeket. Pontos vegyszer neveket nem írunk ki, mert ahhoz folyamatosan frissíteni kellene az oldalt, a jogszabályok miatt.
Ha már megvan a károsító, a legközelebbi gazdaboltban tudnak majd segíteni, hogy aktuálisan milyen vegyszereket tudnak adni ellene.

Ha permetezésre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a NövényDokival.
 


KÓROKOZÓK:  

Nyálkagomba 

Nyálkagomba

Nyáron és ősszel gyakran elterjedő betegség.

A gomba nem okoz kárt a fűben, de esztétikailag kellemetlen látványt nyújt.

A probléma nem gyógyítható, bár a rendszeres levegőztetés és nyírás a legtöbb gomba kialakulásának kockázatát csökkenti a gyepen.

A kórokozót azonnali vízpermettel permetezve lehet eltávolítani.    

Kép forrása: http://www.hgtv.com


Gyeprozsda

Puccinia típusú gyeprozsda (Puccinia sp.)

A gyepet több rozsdagomba is fertőzheti, ezek közül az egyik leggyakoribb a Puccinia fajok valamelyike.

A kórokozó gyorsan terjed a gyepen, sárga foltokat hagyva rajta.

A betegségre általában a nyár beköszöntétől számíthatunk.

A kórokozónak kedvez a meleg csapadékos időjárás.

Közelről vizsgálva rozsdás narancssárga színű képletek figyelhetők meg a fűszálakon. Sok esetben nyár végén - ősz elején veszik csak észre a kártételét, mivel ilyenkorra már igen nagy a fertőzöttség mértéke.

A rendszeres kaszálás és a nyírott fű eltávolítása megakadályozza az elterjedését. Érdemes kerülni a nitrogén trágya használatát ősszel, mert serkenti a növekedést, ami kedvez a betegségnek. A túlöntözésre is oda kell figyelni, mert szintén elősegíti a terjedését.

Növényvédőszeres kezelés esetén a rozsdagombák ellen hatásos készítményeket használjanak. Érdemes felszívódó és kontakt készítmény kombinációját alkalmazni és 10 nap elteltével megismételni a kezelést.  


Rózsaszín fonalasodás

Rózsaszín fonalasodás (Laetisaria fuciformis)

A rózsaszín fonalasodás az egyik leggyakoribb gyepbetegség.

A betegség jelentkezésekor a fű vörös tónusúvá válik, amely később barnulni kezd, majd elhal. A károsított fűszálak végén vörös színű, fonálszerű micéliumok láthatóak. A betegség gyakran kapcsolódik a nitrogénhiányhoz, ezért megfelelő tápanyagutánpótlással megelőzhetjük a betegség megjelenését.

A gyepet nitrogén-tartalmú műtrágyákkal érdemes kezelni, amint a tünetek megfigyelhetők. Azonban nem szabad túlzásba esni!

A nitrogén ellátás ösztönzi a fű növekedését, és ezáltal a gyep fogékonyabbá válik a hópenész, a rozsda és egyéb gombás betegségekkel szemben.

A tömött talaj és a rossz gyökérkondíció is elősegítheti a betegség kialakulását. A gyep rendszeres levegőztetésével és nyírásával csökkenteni lehet a fertőzés mértékét. Gyepszellőztetéssel serkenthetjük a mély begyökeresedést.


Hópenész

Hópenész (Microdochium nivale)

A leggyakrabban hóolvadás után terjed el ez a hópenész a gyepben, de nem szükséges hó a kialakulásához.

Sárga vagy barnás foltként jelenik meg a fűben, esetenként fehér vagy néha szürkés penészgombával, ami hasonlít a pókhálóhoz.

A hópenész ideális hőoptimuma 8°C alatt van és emellett a magas relatív páratartalom kedvez neki. A foltok gyorsan terjedhetnek, először kisebb majd nagyobb egybefüggő foltokként jelennek meg. A védelem alapja a megelőzés, így a fű vágása segíthet, csökkenteni a kockázatot, mint ahogy a magas nitrogénadagolás elkerülése is ősszel.  


Dollár foltosság 

Dollár foltosság (Sclerotinia homoeocarpa)

A dollár foltosság egy gyepeken előforduló gombafaj, mely nevét a világos sárgásbarna színű, nagyjából  5 cm átmérőjű kör alakú foltokról kapta.

Mikor a betegség előrehalad, a foltok egymásba folynak, és nagy, szabálytalan foltokat alkotnak a gyepen, melyek több méter átmérőjűek lehetnek.

A betegségért felelős gomba a fűszálakat támadja meg, a gyökereket nem károsítja. Minden károsított fűszálon szalmasárga, sárgásbarna színű, különböző formájú mintázatok láthatóak. A foltok gyakran vöröses-barna szegéllyel rendelkeznek. A dollár foltosságot könnyű felismerni, de a kialakulását könnyebb megakadályozni, mint a már megjelent betegség ellen küzdeni. Széles körben elterjedt betegség, mely különböző gyepeket érint, ezért a megelőzés kulcsfontosságú.

A gomba a száraz talajt és a nedves levegőt kedveli. Ha a fűszálak nedvesek a harmattól, az esőtől vagy az öntözéstől, az elősegíti a betegség kialakulását. Ahhoz, hogy megelőzzük a gomba terjedését, néhány dologra érdemes odafigyelni: öntözést ritkán végezzünk, de olyankor nagy mennyiségű vizet juttassunk ki a talajra, hogy a talaj mélyebb rétegeibe is jusson.

Ha az időjárási viszonyok elősegítik a gomba terjedését, akkor szakaszosan juttassuk ki az öntözővizet, és hagyjuk kint a locsolót néhány órára, hogy jól átáztassa a talajt. A nyírást megfelelően végezzük. Az egészséges növekedést serkentő nyírás módja a fűfélék típusától függően változik. Győződjünk meg róla, hogy a nyírás során nem sértjük-e meg a gyepet. Szellőztessük a pázsitot, mert ezzel megelőzhetjük, hogy a gyep nedves maradjon. 

Kép forrása: www.barmac.com.au


Hangya fészek a gyepben

KÁRTEVŐK:  

Hangyafészkek

A hangyák közvetlenül nem károsítják a gyepet, mivel nem az a táplálékuk.

Azonban az általuk kialakított hangya dombok nem nyújtanak szép látványt.

A védekezés ellenük nehézkes, mivel a hangyák szabályozására használható porok és sprayk zárt térben használhatóak, de nem hatékonyak a szabadban, ahol a fészkek mélyen lehetnek a talajban.  

 


Cserebogár pajor

Cserebogár pajorok

A cserebogarak lárváit pajornak nevezzük. 3 pár lábuk van és erős rágó szájszervvel rendelkeznek.

Míg a kifejlett alakok lombfogyasztók, addig a pajorok többsége a növények gyökereit rágják, így akár a gyepünket is megtámadhatják.

Az egész ország területén találkozhatunk cserebogár fertőzöttséggel. Azonban eltérő fajokból tevődik össze a magyarországi fauna.

Fajonként eltér, hogy mennyi ideig fejlődik ki egy egyed a talajban (akár 3-5 év is lehet). A pajorok a gyökerek által kibocsátott CO2 irányába mennek, így találják meg a növények gyökerét.

A cserebogarak lárvái nem csak azért okoznak kárt, mert a gyep gyökerével táplálkoznak, hanem mert a madarak és borzok gyakran széttépik a pázsitot, hogy megehessék őket.  


Lótücsök

Lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa)

A lótücsök általánosan előforduló faj Európában, de gyakran tömegesen jelenhet meg akár házi kertekben is.

Életmódjukban jellemző, hogy főként éjszaka aktívak.

Járatokat ás a nedves talajban, ahol apró rovarokkal, gilisztákkal és növényi részekkel táplálkozik. Szinte állandóan ezekben a labirintusszerű, szerteágazó járatokban tartózkodik.

A hímek meleg nyári estéken útra kelnek a párosodás miatt.

A kertekben a növények fogyasztása és különösen földalatti szárainak elvágása miatt rendkívül súlyos károkat okozhat.

Egy egyed kifejlődésére 2 év szükséges és a kifejlett egyed még ugyanennyit meg is él.

A földben alagutakat fúr, és ezzel a tevékenységével kiforgatja a csírázó magvakat és elrághatja a növények gyökerét. A károsítás hatására a gyep levelénél fogva felemelhető, mert hiányzik a gyökere.  


Lószúnyog lárva

Lószúnyog lárvái

A lószúnyog lárvái a pázsit gyökerével táplálkoznak, és ezáltal károkat okoznak.

A kártevő repülési élettartama körülbelül egy évig tart, melyből a lárvaállapot a leghosszabb, 10 hónap.

Nyár végén, ősszel a kifejlett imágó 200-300 tojást helyez el a gyepen.

A lárvák a gyökerekkel táplálkoznak az egész téli időszak alatt egészen a következő tavaszig, ami a gyep kipusztulását okozza.

A hideg tél és a vastag hótakaró kedvezőtlen a lárvák számára, és csökkenti a túlélési esélyeiket.

A lárvák által okozott kár mellett további gondot okoz, hogy a madarak, például a hollók elfogyasztják a lószúnyog lárváit, és az utánuk való ásás során kárt okozhatnak a gyepben. Ha a kár már megtörtént, akkor a műtrágyázás segíti a gyep újbóli megerősödését.  


Vakond

Vakondok

A vakond védett állat!

A vakondok föld alatti alagútja, miközben a férgeket és lárvákat fogyasztják, vakondtúrás kialakulásához vezet, melynek következtében a talaj a gyep felszínén helyezkedik el.

Ez megnezhezíti a fűnyírást, és a csupasz földfelület lehetőséget biztosít a gyomok csírázásához.

Kertépítésnél vakondháló telepítése.

Az alagutakban a vakondcsapdák elhelyezése az egyetlen hatékony ellenőrzési módszer. 

Kép forrása: www.hgtv.com

 

  Keresse a NövényDokit!

  Ujvári Péter
  +36 30/699-5260
  Közép-Észak Pest

  Csönge Bálint
  +36 30/607-5747
  Közép-Dél Pest

  Márialigeti Sebő
  +36-30/568-9835
  Közép-Dél Buda

  Pisák Levente
  +36 30/346-1358
  Észak Buda


  Kertfenntartás:

  Verschnitzer Sándor
  +36-20/519-6628
  Budapest és környéke

  Szaktanácsadás:

  Ujvári Péter
  szaktanacsadas@anovenydoki.hu
  On-line szaktanácsadás/Oktatás

  SümegiBence
  +36-30/503-3820
  Szántóföldi szaktanácsadás


  Vissza az előző oldalra

  Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Írjon nekünk vagy kérjen visszahívást!

  A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem, elfogadtam.

  * Írja le számokkal: ket tő szá ztizen on egy »

  A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem