Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. 36 30/699-5260 Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Kósza pajzstetű

2015.11.24.
Kósza pajzstetű kolónia Kósza pajzstetű kolónia
A kósza pajzstetű (Pseudococcus spp.) fajok a viaszos pajzstetvek családjába tartoznak, ennek megfelelően viaszváladékot képeznek, amik a védelmüket biztosítják. Arról is kapták az elnevezésüket, hogy nincsenek helyhez kötve, így miután kikeltek a tojásból a többi fejlődési alak, képes a helyváltoztatásra ”vándor pajzstetvek”.

Általában a levelek tövi részénél kell őket keresni, ahol kis kolóniákat képeznek. Ezeknek a kártevőknek szúró-szívó szájszerve van. Hasonlóan a levéltetvekhez ők és mézharmatot ürítenek, amin idővel megtelepszik majd a korompenész.

Sok tápnövényük van, de a szobai dísznövényeken gyakoribbak, mert szabadban nem képesek áttelelni. A tojásaikat viaszzsákokba rakják, a nagyobb védelem érdekében.
Viaszzsákban vannak a tojások Viaszzsákban vannak a tojások


A védekezés nehézkes ellenük, pontosan a viaszváladék miatt és emellett egy évben 5-7 nemzedékük is kifejlődik. Permetezéshez használhatunk 1%-os káliszappan oldatot. Ezen kívül felszívódó készítményekkel érdemes még permetezni pl.: Mospilan, Actara. Az utolsó két készítményt belocsolva is lehet alkalmazni. A kezelést 7-10 naponként meg kell ismételni, amíg már nem kelnek ki újabb egyedek a tojásból.Kósza pajzstetű

Vissza az előző oldalra

Keresse a NövényDokit!

Ujvári Péter
+36 30/699-5260
Közép-Észak Pest

Csönge Bálint
+36 30/607-5747
Közép-Dél Pest

Verschnitzer Sándor
+36-20/519-6628
Buda

Sümegi Bence
+36 30/503-3820
Tolna megye

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Írjon nekünk vagy kérjen visszahívást!

A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem