Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Közönséges takácsatka

2018.01.12.

Közönséges takácsatka
A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) széles tápnövénykörrel rendelkezik. A gyümölcsfákon, zöldség-, gyógy- és dísznövényeken egyaránt károsíthat. Mivel leginkább a meleg, száraz körülmények kedveznek neki, így a növényházakban, fűtött lakásokban is elszaporodhatnak.   A kifejlett imágó színe narancssárga, teste 0,5 mm hosszúságú. A tojások fehérek, szabad szemmel alig észrevehetőek. A közönséges takácsatka minden mozgó fejlődési alakja táplálkozik. A levelek fonákának szívogatása közben egy pókhálószerű szövedékkel veszik körül magukat, melynek védelmében zavartalanul táplálkozhatnak. A károsítás hatására a levelek színén világoszöld, apró foltok alakulnak ki, ezek a foltok később összeolvadnak. A szúrásoktól fokozódik a növény párologtatása, és klorofill-elhalás következik be a leveleken.A károsított levelek sárgulnak, barnulnak, később elszáradnak.  


Kémiai védekezésként atkaölő szerek használhatóak. Itt fontos még egyszer kiemelni, hogy a kártevő a levél fonáki részén található, így a növényvédőszert oda kell permetezni, mivel az atkaölő szerek többsége kontakt hatóanyagú.


  Ha a lakásokban tartott dísznövényeken jelentkezik a kártevő, akkor a növényvédőszeres kezelést szabad téren végezzük el.   A levegő páratartalmának növelésével, szellőztetéssel, a növények rendszeres lezuhanyozásával megelőzhetjük a takácsatka megjelenését a lakásokban.   Írta: Lohonyai Zsófia, növényorvos

Közönséges takácsatka

Vissza az előző oldalra

Keresse a NövényDokit!

Csönge Bálint
+36 30/607-5747
Közép-Dél Pest

Verschnitzer Sándor
+36-20/519-6628
Közép-Dél Buda

Pisák Levente
+36 30/346-1358
Észak Buda Észak Pest

Ujvári Péter
szaktanacsadas@anovenydoki.hu
On-line szaktanácsadás/Oktatás

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Írjon nekünk vagy kérjen visszahívást!

A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem, elfogadtam.

* Írja le számokkal: nyol cszáz het venegy »

A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem