Takácsatka kártétel cukorsüvegfenyőn

Home » Takácsatka kártétel cukorsüvegfenyőn

Takácsatka kártétel cukorsüvegfenyőnÁltalában a közönséges takácsatka, vagy a fenyõfa takácsatka károsítja a cukorsüvegfenyõt.

A kifejlett takácsatkák nagyon kicsik, alig láthatók szabad szemmel. A testük általában sárgászöld vagy narancssárga-barnás színû lehet az idõsebb egyedeknél.

Az életciklusuk során a nõstények petéket raknak a fenyõfák tûleveleire. Az apró petékbõl kikelõ lárvák elkezdenek táplálkozni a fenyõfák tûlevelein, így az összes mozgó fejlõdési alak táplálkozik. A fenyõfák tûlevelének fonákján található sejtekbõl táplálkoznak, ahol a szájszervükkel átlyukasztják a sejteket, majd kiszívják a sejtváladékot. Ez a táplálkozás sárgulást, barnulást és levélhullást okozhat a fenyõfákon.

Az atkák csoportokban élnek a fenyõfák lombkoronájában, és a nyári idõszakban rendkívül gyorsan szaporodnak.

Általában májusban már kedvezõ nekik a hõmérséklet, hogy elkezdenek felszaporodni a növényeken. Ezt követõen június-augusztusban jelennek meg a tünetek, hogy a cukorsüvegfenyõ egyik oldala, hirtelen elkezd barnulni. Ekkor már akkora a populációjuk, hogy a barnulás hirtelen történik és gyorsan terjed.

A takácsatkák elleni védekezéshez, atkaölõ készítményeket tudunk használni. Fontos, hogy a kezeléseket többször meg kell ismételni, májustól kezdve. Továbbá figyelni kell, hogy különbözõ hatóanyagú készítményeket használjunk, hogy elkerüljük a rezisztencia kialakulását.

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.