Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. 36 30/699-5260 Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Vándorpoloska

2015.08.29.
Vándorpoloskák a paradicsomon Vándorpoloskák a paradicsomon
Mik azok a kis ”bogarak”, amik a paradicsomon és paprikáimon élősködnek? Ez a kártevő a zöld vándorpoloska (Nezara viridula). Mint ahogy a képeken is látszódik, több alakja van, így kinézetben is eltérnek. A kifejlett alak teljesen zöld és pajzs alakú. A többi feketés egyed, amik a képeken láthatók, a még ki nem fejlett lárva stádiumok.

A kártevő 2002 óta van jelen hazánkban, és azóta jelentősen elterjedt. A kertevő jelenlétét elsősorban paradicsomnál és paprikánál észlelhetjük, de ezeken kívül még uborkán, babon, szőlőn, málnán és dísznövényeken is megélnek. Szívogatásuk hatására a termésen besüppedő, sárgás foltok jelennek meg. Igen nagy mennyiségben tudnak megjelenni, mert átlagosan akár 50-100 tojást is rakhatnak. Miután a tojásból kikeltek, öt lárva stádiumuk van majd a kifejlett egyed követi a fejlődésmenetben. Sajnos a lárvák is károsítanak, viszont őket könnyebb észrevenni, mivel a kifejlett vándorpoloska a teljesen zöld színével, könnyen meg tudnak bújni a levelek védelmében.

Megjelenésüktől függően 1-2 növényvédelmi kezelés szükséges lehet. A növényvédőszerek tekintetében a kontakt piretroidok jók ellenük, és ezeknek rövid az élelmiszer-egészségügyi várakozási idejük is, ha már az érő termésünket támadták meg. pl.: Karate, Cyperkill

vandorpoloska_fejlodes Vándorpoloska fejlődésmenete
Vándorpoloska

Vissza az előző oldalra

Keresse a NövényDokit!

Ujvári Péter
+36 30/699-5260
Közép-Észak Pest

Csönge Bálint
+36 30/607-5747
Közép-Dél Pest

Verschnitzer Sándor
+36-20/519-6628
Buda

Sümegi Bence
+36 30/503-3820
Tolna megye

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Írjon nekünk vagy kérjen visszahívást!

A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem