2015.02.02.
Elengedhetetlen feladataink egyike a gyümölcsfák metszése, ha nagy és

szép terméseket szeretnénk látni a fáinkon. Ezzel a művelettel az új hajtások növekedését serkenthetjük és így kialakíthatjuk a kívánt koronaformát. A téli, nyugalmi időszakban történő metszést januárban és februárban, fagymentes időszakban célszerű elvégezni. Ha nem végezzük el ezt a műveletet, sok kis termést fog hozni a gyümölcsfánk és a nagy súly miatt ami az ágakra terhelődik akár le is szakadhatnak.
A metszésre legalkalmasabb idő egy száraz téli nap, amikor a hőmérséklet nem alacsonyabb, mint 0°C. Alacsonyabb hőmérséklet esetén, akár csak -5°C-on, a fáink a friss sebeknél jelentős fagykárt szenvedhetnek.
A metszéssel nem csak a termés minőségét javíthatjuk, de bizonyos kórokozókat is visszaszoríthatunk. Ilyen például a körte ventúriás varrasodása, ami a fák vesszőin telel át.