Égető kérdés.

Home » Égető kérdés.

A tavasz közeledtével mindenki szívesebben kezd nagyobb munkálatokba, például a lemetszett, elszáradt növények égetésébe kül- és belterületen. Meg is tehette egészen március 5-éi, azóta ugyanis hatályba lépett az új törvényrendelet, mely főleg a külterületi égetést szabályozza drasztikusan.

 

A hatályos jogi szabályok szerint 2011 óta tilos lábon álló tarlót, belterületi ingatlanokon használatból eredő, valamint avar és kert hulladékot elégetni. Ezeket a helyi Önkormányzatok rendeleteiben – a növényi hulladék esetében – bírálhatják felül, és adhatnak bizonyos időszakra engedélyt. Az ezekben foglalt napokon kívül, valamint ünnepnapon avar és kerti hulladék égetése tilos.

 

Hatalmas égő szemétkupac egy kihalt tanyán

Hatalmas égő szemétkupac egy kihalt tanyán

Ezen kívül:
Tilos az avar és a kerti hulladék égetése az egészségügyi- és gyermekintézmények, oktatási- és szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmények működésének ideje alatt, valamint a magasfeszültségű vezetékek alatti ingatlanokon.”

 

Az ok amiért ezt a lépést meghozták, hogy az értékes szerves anyagból az égetés során keletkező hamu kárt tesz a talaj humuszkészletét, valamint jelentős mennyiségben szennyezi a levegőt.
Ha a tűz gyújtásakor a rendeletnek nem megfelelően járnak el, a tűzvédelmi hatóságnak meg kell indítania a tűzvédelmi hatósági eljárást, és a járási hivatalok bírságolják meg az illegális hulladékégetőket. A bírság mértéke 20.000 -1.000.000 forintos összegig is terjedhet. A így kiszabott bírság adó módjára behajtandó köztartozás.
Néhány korábbi feltétel ami mára már „kikopott” a Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014 (XII. 5.) BM rendeletéből, de azonban érdemes szem előtt tartani. Szabad ég alatti tűzgyújtáskor a tüzet tilos őrizetlenül hagyni. Szeles időbe ne gyújtsunk tüzet. Célszerű a tüzet ásott gödörbe kezdeni, vagy körberakni. Tartsunk magunknál vizet,földet , homokot, kerti szerszámokat hogy a tűz ne tudjon tovább terjedni. A művelet végeztével, az eloltás után, fontos az alapos átvizsgálás hogy parázs se maradjon.

 

A megoldás, amit célul tűztek ki a egyértelműen komposztálásra irányul, mint választható alternatíva. A továbbiakban a komposztálásról, előnyeiről, gyakorlati tanácsokról, ITT olvashat.

 

Kiemelt kép forrása:
http://www.wkvi.com/wp-content/uploads/2011/10/burning_leaves.jpg

 

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.