Füge

Ezeknek a leírásoknak a célja, hogy általánosságban megtalálják és felismerjék a különbözõ kártételeket. Pontos vegyszer neveket nem írunk ki, mert ahhoz folyamatosan frissíteni kellene az oldalt, a jogszabályok miatt.
Ha már megvan a károsító, a legközelebbi gazdaboltban tudnak majd segíteni, hogy aktuálisan milyen vegyszereket tudnak adni ellene.

Ha permetezésre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a NövényDokival.


Füge-levélmoly Füge-levélmoly

Füge

Alapvetõen Kis-Ázsiából származik, de ízletes gyümölcse miatt régóta termesztik más klimatikus adottságú területeken is.

Ez a növény ideális környezetben akár a 10 méter magasságot is elérheti.

Úgynevezett serleg virágzata van, amibõl húsos, barnás-lilás ehetõ termés lesz. A füge a telepítés utáni 3-4. évben kezd el teremni.

Eddig nem igazán volt kártevõje, vagy kórokozója így fõként csak a télre kellet jól felkészíteni a növényt, mivel nagyon fagyérzékeny. Télen célszerû takarni, mert -15° alatt súlyos károkat szenvedhet.


KÁRTEVÕK:

Füge-levélmoly hernyója Füge-levélmoly hernyója

Füge-levélmoly (Choreutis nemorana)

A füge fák levelének leggyakoribb kártevõje a füge-levélmoly (Choreutis nemorana), azonban elõfordul szõlõlugasokban, parkokban is.

Dél- Európából behurcolt faj, azonban hazánk meleg idõjárása, és az enyhe telek kedvezõen hatnak elterjedésére.

Kis termetû lepkefaj, mely tojásait a füge levelére rakja egy csomóba. A lárvák a leveleket hámozgatják, kilyuggatják. A hernyó körülbelül 2 cm hosszúak,  világos zöld színûek,testükön szemölcsök figyelhetõk meg. Csónak alakú fehér szövedéket készítenek a levéllemezen, melybe bebábozódnak.

Célszerû a hernyókat eltávolítani a levélrõl.  Hazánkban két nemzedéke fejlõdik ki, egy tavasszal egy pedig õsszel. A levélzet károsításával rontják a fa kondiciós állapotát, csökken a fotoszintézisért felelõs felület.

A termést károsításáról Magyarországon még nem számoltak be, azonban a külföldi régiókban ez is megfigyelhetõ.

Fügében nincs engedélyezett növényvédõ szer a permetezésre, azonban a kizárólag díszfaként tartott egyedek kezelhetõk hernyó elleni szerekkel. Azonban ennek az idõzítésének kiszámolása igen nehéz, mert a feromoncsapdázás nem megoldott.
Ligeti levélmoly néven is talákozhatunk vele a szakirodalmakban, azonban az nem elég pontos kifejezés.

 

Permetezés növényorvossal

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.