Koralberkenye

Ezeknek a leírásoknak a célja, hogy általánosságban megtalálják és felismerjék a különbözõ kártételeket. Pontos vegyszer neveket nem írunk ki, mert ahhoz folyamatosan frissíteni kellene az oldalt, a jogszabályok miatt.
Ha már megvan a károsító, a legközelebbi gazdaboltban tudnak majd segíteni, hogy aktuálisan milyen vegyszereket tudnak adni ellene.

Ha permetezésre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a NövényDokival.


Koralberkenye entomospóriumos levélfoltosságKoralberkenye entomospóriumos levélfoltosodása

KÓROKOZÓK:

Koralberkenye entomospóriumos levélfoltosság (Entomosporium mespili)

Elég elterjedt kórokozó hazánkban. A koralberkenyén kívûl, a körtét, a birset, a naspolyát, a galagonyát és akár a tûztövist is fertõzheti.

Elsõ sorban a koralberkenye  vörös hajtásvégû fajtáira jellemzõ a gomba megjelenése.

Tavasztól-õszig a hûvös csapadékos idõjárás kedvez a kórokozónak, de a gyenge téli idõjárásnál is elindulhat a fertõzés ezeknél az örökzöld növényeknél.

A tünetek kezdetben apró vörös foltként indulnak a hajtásvégi leveleken, amik egyre nagyobbak lesznek. A foltokban a gomba szaporítóképlete figyelhetõ meg, amelyek apró, fekete pontok.

A betegség hatására a fertõzött levelek lehullnak.  Erõs fertõzés esetén akár, a nagyobb lombvesztés miatt, a növény rossz kondíciós állapotát idézheti elõ. A lehullott leveleken telel át a gomba, és onnan indítja meg optimális idõjárási körülmények között a fertõzést.

Ezért a védekezés elsõ lépése a lehullott levelek eltávolítása. Továbbá figyeljünk, hogy az öntözõrendszer jól legyen beállítva és a lombozatot ne locsolja, mert ez elõsegíti a betegség kialakulását. Permetezéses védekezést, az ilyen enyhe teleknél már most el lehet kezdeni, a lemosó szerekkel, ahol a készítmények réz tartalma (kontakt szer) hatásos a kórokozó ellen. Azonban késõbb mindenképpen ismételni kell a kezelést. Ha az idõjárás már engedi, használjunk kontakt+felszívódó szerek kombinációját a kórokozó ellen.


Zöld alma-levéltetűKoralberkenyén levéltetû

KÁRTEVÕK:

Zöld alma-levéltetû (Aphis pomi)

Nevébõl is adódóan a kártevõ zöld színû.

A fiatal leveleken élõ levéltetvek szívogatásának hatására a növény növekedése lelassul.

A leveleken mézharmat, majd korompenész jelenik meg.

A levéltetvek gyors elszaporodását a természetes ellenségei, mint például a katicabogarak lárvái és imágói, a zengõlegyek lárvái vagy a fátyolkák legfeljebb korlátozni tudják.

Ha kémiai védekezést akarunk folytatni, a kontakt és szisztémikus szerek egyaránt hatékonyak ellenük. A növényeken tojás alakban telelnek, ezért a tél végi lemosó permetezés is hatásos védekezés.  


Hamvas vincellérbogárHamvas vinczellérbogár kártétele

Hamvas vincellérbogár (Otiorrchynchus ligustici)

Sok tápnövénye van, de díszkertekben a babérmeggyet és koralberkenyét részesíti előnyben.

A kártevő két éves fejlődés menetű. A lárva a talajban él, ahol a növények gyökereit rágja. Miután kifejlődött, az imágó előjön a talajból, és a leveleken szabálytalankaréjozó rágást végez a leveleken. A rágások miníg a levél szélétõl indulnak.

Általában éjszaka aktív, de sokszor találkozhatunk vele napközben is.

Védekezésként, a lárvák ellen talajfertőtlenítő szert használhatunk, a bogarak ellen, meg április végétől-szeptemberig lehet rovarölő szeres permetezéstvégezni.

 

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.