Tiszafa

Ezeknek a leírásoknak a célja, hogy általánosságban megtalálják és felismerjék a különbözõ kártételeket. Pontos vegyszer neveket nem írunk ki, mert ahhoz folyamatosan frissíteni kellene az oldalt, a jogszabályok miatt.
Ha már megvan a károsító, a legközelebbi gazdaboltban tudnak majd segíteni, hogy aktuálisan milyen vegyszereket tudnak adni ellene.

Ha permetezésre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a NövényDokival.


Tiszafa-gubacsszúnyogTiszafa-gubacsszúnyog

KÁRTEVÕK:

Tiszafa-gubacsszúnyog (Taxomyia taxi)

Egynemzedékes, kétéves fejlõdési ciklusú faj.

Tápnövénye a tiszafa.

Rajzása május-júniusban várható. A nõstények tojásaikat a rügyekre helyezik, melybõl a károsítás hatására nagyméretû (1-3 cm), articsókára emlékeztetõ gubacsok képzõdnek.

Ezekben a gubacsokban fejlõdnek egyesével a narancsszínû lárvák. Ebben két télen keresztül károsítanak. A gubacs 60-80 összezsúfolódott tûlevélbõl áll, mely tûlevelek az átlagosnál szélesebbek, és rövidebbek. A külsõ levelek sötétzöldek, a belsõk csaknem fehérek. A gubacsok végül barna színûvé válnak, és a következõ évben is a növényen maradhatnak.

Mivel ez a kártevõ csak szórványosan fordul elõ, ezért permetezninem szoktak ellene. A növényvédelemhez elegendõ a gubacsokat eltávolítani a növényrõl, és megsemmisíteni.


Közönséges teknős pajzstetű tiszafánKözönséges teknõs pajzstetû tiszafán

Közönséges teknõs pajzstetû (Parthenolecanium corni )

Igen elterjedt, polifág kártevõ.

Egy évben egy nemzedéke alakul ki. Az L1-es lárvák a kéregrepedésekben telelnek.

A megtermékenyített nõstények pajzsa alól júniusban másznak ki a lárvák.

A szivogatások hatására a növény legyengül, lombhullást okoz, erõs fertõzés esetén ágelhalást.

Pajzstetvek elleni védekezés: A legfontosabb védekezés a kártevõmentes szaporítóanyag használata, metszés után, a nyugalmi idõszakban végzett kozmetikai vazelinolajos lemosó permetezés a telelõ lárvák ellen.
Tenyészidõszakban, fehér ragacslapos lappal történõ csapdázásra alapozva a rajzó repülõ hímek ellen április végén, május elején védekezhetünk.
A hímek ilyenkor nem táplálkoznak, de kontakt szerekkel jól irthatók. A mozgó lárvák ellen június közepén szisztemikus szerekkel lehet védekezni.


Közönséges takácsatkaKözönséges takácsatka

Közönséges takácsatka (Tetranychus urticae)

Széles tápnövénykörrel rendelkezik. A gyümölcsfákon, zöldség-, gyógy- és dísznövényeken egyaránt károsíthat.

Mivel leginkább a meleg, száraz körülmények kedveznek neki, így a növényházakban, fûtött lakásokban is elszaporodhatnak.

A kifejlett imágó színe narancssárga, teste 0,5 mm hosszúságú. A tojások fehérek, szabad szemmel alig észrevehetõek.

A közönséges takácsatka minden mozgó fejlõdési alakja táplálkozik. A levelek fonákának szívogatása közben egy pókhálószerû szövedékkel veszik körül magukat, melynek védelmében zavartalanul táplálkozhatnak. A károsítás hatására a levelek színén világoszöld, apró foltok alakulnak ki, ezek a foltok késõbb összeolvadnak. A szúrásoktól fokozódik a növény párologtatása, és klorofill-elhalás következik be a leveleken.A károsított levelek sárgulnak, barnulnak, késõbb elszáradnak.

Kémiai védekezésként atkaölõ szerek használhatóak. Itt fontos még egyszer kiemelni, hogy a kártevõ a levél fonáki részén található, így a növényvédõszert oda kell permetezni, mivel az atkaölõ szerek többsége kontakt hatóanyagú.

 

tiszafa permetezése

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.