Tûztövis

Ezeknek a leírásoknak a célja, hogy általánosságban megtalálják és felismerjék a különbözõ kártételeket. Pontos vegyszer neveket nem írunk ki, mert ahhoz folyamatosan frissíteni kellene az oldalt, a jogszabályok miatt.
Ha már megvan a károsító, a legközelebbi gazdaboltban tudnak majd segíteni, hogy aktuálisan milyen vegyszereket tudnak adni ellene.

Ha permetezésre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a NövényDokival.


KÁRTEVÕ:

Tűztövis-gubacsatkaTûztövis-gubacsatka kártétele

Tûztövis-gubacsatka (Aceria pyracanthi

A tûztövis-gubacsatka nem egy gyakori kártevõ, de az utóbbi években egyre több kertben fordul elõ.

A kártétele szerencsére nagyon könnyen felismerhetõ. A tûztövis levelein vörös foltok jelentkeznek, amik igazából sok, nagyon apró, kerek gubacsok összessége. A gubacsok, mind a levél fonákán és színén is megtalálhatóak. A gubacsatkák kisméretû (0,08-0,3 mm) rovarok, szabad szemmel nem láthatóak.

Két pár lábuk a fejtor alján helyezkedik el. A legtöbb fajra jellemzõ, hogy váltivarúak, szûznemzéssel szaporodnak, áttelelésük imágóként (nõstényként) történik a rügypikkelyek alatt.

Tavasszal, április végén vándorolnak át a levelekre.

Évente sok nemzedékük fejlõdik, egy levélen akár több ezer atka táplálkozhat.

Mivel nem egy jelentõs kártevõ van szó, így nem igazán szoktak ellene védekezni. Ha azonban még is jelentõs mértékben felszaporodtak, akkor felszívódó atka elleni készítménnyel lehet védekezni a kártevõ ellen.

A lemosó permetezéssel is gyéríteni tudjuk õket. A kontakt hatóanyagok nem sokat érnek ellenük, ha már kialakultak a gubacsok, mivel azoknak a védelmében végzik a károsításukat. Ha azonban még is csak ilyen készítmények állnak rendelkezésünkre, akkor célszerû egy nagyító, vagy mikroszkóp beszerzése, amivel megfigyelhetjük a lárvák kirajzását a gubacsokból, amik ellen hatásos lesz a kontakt atkaölõ készítmény is.

tűztövis növényvédelme tipp


VértetűVértetû  (Eriosoma lanigerum)

Az almatermésûeket szokta támadni elsõsorbana kártevõ, és mivel a tûztövis is ide tartozik, elõfordul, hogy találkozunk  károsításával.

A vértetû a növény hajtásait, ágait és a gyökerét szívogatja.

Évente sok nemzedéke van, szárnyatlan nõsténye a gyökérnyakon, gyökérzónában telel át.

Február elején, ha megfelelõ az idõjárás már elindulhat a vesszõkre.

A téli lemosó permetezés hatása bizonytalan, csak a koronában, kéregrepedésekben telelõk ellen hatásos. Kémiai védekezés zöldbimbós állapotban, a vándorlás idején szisztémikus és kontakt szerek kombinációjával lehetséges.


KÓROKOZÓ:

Tűztövis spiloceás varasodása

Tûztövis spiloceás varasodása (Spilocaea pyracanthae)

A tûztövis spiloceás varasodásának tünete elsõsorban a termésen jelentkezik. Apró barna foltok jelennek meg, amelyek idõvel elparásodnak és berepedeznek. A termés végül elfeketedik és összeaszalódik. A betegség azonban a leveleken és hajtásokon is elõfordulhat, ahol kerek barnás foltokat figyelhetünk meg.

Nem számít jelentõs kórokozónak, mivel elsõsorban esztétikai kárt okoz, hogy rontja a növény díszítõ értékét. Azonban párás csapadékos nyarakon jobban fel tud szaporodni, ilyenkor szükséges lehet ellene védekezni.

Védekezés szempontjából fontos eltávolítani a fertõzött terméseket, leveleket és hajtásokat. Ha úgy ítélik meg, hogy szükséges kémiai védekezést folytatni, akkor néhány készítmény ami jó ellene: Amistar, Topas, Alfa solo…

Tűztövis permetezés

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.