Kósza pajzstetű

Home » Kósza pajzstetű
Kósza pajzstetű kolónia

Kósza pajzstetű kolónia

A kósza pajzstetű (Pseudococcus spp.) fajok a viaszos pajzstetvek családjába tartoznak, ennek megfelelően viaszváladékot képeznek, amik a védelmüket biztosítják. Arról is kapták az elnevezésüket, hogy nincsenek helyhez kötve, így miután kikeltek a tojásból a többi fejlődési alak, képes a helyváltoztatásra ”vándor pajzstetvek”.

 

Általában a levelek tövi részénél kell őket keresni, ahol kis kolóniákat képeznek. Ezeknek a kártevőknek szúró-szívó szájszerve van. Hasonlóan a levéltetvekhez ők és mézharmatot ürítenek, amin idővel megtelepszik majd a korompenész.

 

Sok tápnövényük van, de a szobai dísznövényeken gyakoribbak, mert szabadban nem képesek áttelelni. A tojásaikat viaszzsákokba rakják, a nagyobb védelem érdekében.

Viaszzsákban vannak a tojások

Viaszzsákban vannak a tojások

 

A védekezés nehézkes ellenük, pontosan a viaszváladék miatt és emellett egy évben 5-7 nemzedékük is kifejlődik. Permetezéshez használhatunk 1%-os káliszappan oldatot. Ezen kívül felszívódó készítményekkel érdemes még permetezni pl.: Mospilan, Actara. Az utolsó két készítményt belocsolva is lehet alkalmazni. A kezelést 7-10 naponként meg kell ismételni, amíg már nem kelnek ki újabb egyedek a tojásból.

 

 

 

 

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.