Kullancs, kellemetlen vendég a kertben

Home » Kullancs, kellemetlen vendég a kertben

Kullancsveszély!

Sajnos a gyenge tél után már az idei első kullancsokat észlelték a budai régióban kollégáim. Ezért fontosnak tartottam, hogy már most írjak róluk.

Általános elterjedt tévhit, hogy a kullancsokat rovarokként említik mind a hétköznapi életben, mind a közmédiában is. Igazából ezek az állatok a legnagyobb méretű atkák. Magyarországon körülbelül 15-20 kullancsfaj előfordulása ismert. Amikor végre eljön az idő, hogy az ember jól érezze magát a saját kertjében a tél fogsága után, rá kell jönnie, hogy bármikor szembe találhatja magát ezekkel a vérszívókkal, akik ráadásul súlyos betegségeket hordozhatnak. Az emberre kullancs a kertbennézve azért veszélyes, mert táplálkozás közben nem csak vért szív, de testnedvet juttat vissza, így fertőzve meg a gazda szervezetet. Nem minden kullancs hordozza magában a Lyme-kórokozó baktériumot. A kullancs csípésekor a nyálában található fájdalomcsillapítók miatt, sokan észre sem veszik. Mire a betegség kialakul már a seb is begyógyul, így a tünetek sokszor nem egyértelműek. Ha a kialakult Lyme-kór tüneteit, nem veszik időben észre, legyengült szervezet esetében akár halált is okozhat. Nem csak az erdőkben, de sajnos a saját kertünkben is összeszedhetjük ezeket a kellemetlen parazitákat. Legfőképpen a gyerekek és a háziállatok vannak neki kitéve, – növények közt bujkálva nagyobb eséllyel kapaszkodnak rájuk! – így oda kell figyelnünk!

Ha meg szeretne szabadulni a kullancsoktól a kertjéből, akkor egy évben három négy alkalommal kijuttattatott permetezőszerrel jelentősen vissza lehet szorítani a populációt. Ám ez attól is függ hogy milyen az adott környezet. Ne hagyjuk hogy a kert elburjánzzon mert az ideális a kullancsok számára, és nehezebb lesz ellenük a védekezés. Rendszeresen nyírjuk, gondozzuk a füvet és a bokrokat.

Köszönet a képért!

 

Kullancsirtásról bővebben itt olvashat.

Ha szakszerű kullancs irtást igényel Pest megyében forduljon hozzám bizalommal.
Elérhetőség: 06 30 699-5260.

 

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.