Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Örökzöldeken lehet lemosó permetezést végezni?

2023.03.06.

Egy évben sok károsító tényező jelentkezhet a kertünkben az örökzöldeken. A kórokozóknál néhány példa: sztigminás levéllyukacsosodás a babérmeggyeken, vagy az utóbbi években szintén sokszor megjelenő entomospóriumos levélfoltosodás a koralberkenyéken. A kártevők is nagy egyedszámban fordulhatnak elő. Az örökzöldek esetében gyakoriak a takácsatkák, pajzstetvek, levéltetvek/kéregtetvek, amik minden évben sok kertbarát nyugalmát zavarhatják meg.

Alap esetben azt szoktam mondani, hogy a lemosó permetezés az elengedhetetlen lépések közé tartozik a kerttulajdonosok számára. Ha nem is tudjuk teljesen visszaszorítani a fertőzéseket, de jelentősen csökkenthetjük. Ha egy évben csak egyszer-kétszer (tavasz, ősz) szeretne permetezni, akkor mindenféleképpen ez legyen az. 


Azonban a dísznövényeknél, azon is belül az örökzöldeknél meg kell vizsgálnunk pár dolgot:

  • Milyen kártevők és kórokozók fordulnak rajtuk elő (más lesz a válasz ott ahol egy babérmeggy sövény van és más ahol egy leylandi sövényt telepítettek).
  • Az adott kártevők és kórokozók ellen eredményes lenne egy lemosó permetezés? (Például a tujáknál előforduló boróka-tarkadíszbogár ellen fölösleges lenne, mivel a permetlé nem találkozna a kártevővel. A kártevő a fás részben telel át).
  • Milyen hatóanyagokkal végeznénk a lemosó permetezést? (Lemosó permetezésnél alapvetően az alábbi hatóanyagok jöhetnek szóba: a különböző réz félék, az elemi kén és az olajok. Ezek közül amit itt az örökzöldek esetében mindenképpen ki kell emelnünk az olaj tartalmú készítmények. Az örökzöld növények érzékenyek az olaj tartalmú készítményekre, mivel az olaj úgy fejti ki a hatását, hogy belefojtja a kártevőket. Ez egy gyümölcsösben nem is okozna problémát, mert nincs rajtuk levélzet, azonban az örökzöldeknél a sztómákat/gázcsere nyílásokat is eltömítheti, ami a növény károsodásához is vezethet).
  • Át lehet permetezni a növényt? Itt már a méret is kérdéses, de a növény sűrűsége is. (Például a tuják belsejét célszerű takarítani, különben átpermetezhetetlenné válik).

Az  örökzöldeknél, mire használjuk a lemosó permetezésnél alkalmazható hatóanyagokat:

Réz tartalmú készítmények: Általános kontakt hatóanyag a kórokozókkal szemben. Pl.: sztigmina (babérmeggy), entomospórium (koralberkenye), körterozsda (boróka félék), seiridium (leyland)

Kén: Lisztharmat ellen használható kontakt hatóanyag, ez az örökzöldeknél nem fontos. Azonban a kén a legtöbb esetben kiegészítésként van benne a lemosó permetszerekben, így megemlíthetjük, hogy a kénnek van egyfajta atkagyérítő hatása.

Olajok: Levéltetvek, kéregtetvek tojása, atkák és pajzstetvek ellen használható kontakt hatóanyag. Már említettem, hogy az örökzöldek nem szeretik az olaj tartalmú készítményeket, azonban az elmúlt években olyan mértékű boróka pajzstetű fertőzéseket láttunk, tapasztaltunk boróka/tuja/leyland sövényeken, ahol szükséges ezeket a készítményeket használni, hogy a kártevőt vissza lehessen szorítani és ne pusztuljanak ki komplett sövények. Minden esetben fontos, hogy az ember pontosan betartsa az előírt dózisokat, de itt külön kiemelném ezt! Ha szükséges az olajos permetezést elvégezni figyelembe kell venni , hogy mikor végezzük el. Fontos a nyugalmi állapotban elvégezni, mert annak vége fele, egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az örökzöldekben kárt teszünk.


A lemosó permetezéseknél a kijuttatás során fontos, hogy nagy lé mennyiséggel lemosás szerűen juttassák ki a készítményeket, hogy a hatóanyagok minden kis repedésbe bejuthassanak. A magasabb növények esetében célszerű benzinmotoros gépet, vagy háti nyomáspermetezők esetében, hosszabbító szárat szerezni, hogy mindenhol elérhessük a növényt.

 

Örökzöldeken lehet lemosó permetezést végezni?

Vissza az előző oldalra

Keresse a NövényDokit!

Ujvári Péter
+36 30/699-5260
Közép-Észak Pest

Csönge Bálint
+36 30/607-5747
Közép-Dél Pest

Márialigeti Sebő
+36-30/568-9835
Közép-Dél Buda

Pisák Levente
+36 30/346-1358
Észak Buda


Kertfenntartás:

Verschnitzer Sándor
+36-20/519-6628
Budapest és környéke

Szaktanácsadás:

Ujvári Péter
szaktanacsadas@anovenydoki.hu
On-line szaktanácsadás/Oktatás

SümegiBence
+36-30/503-3820
Szántóföldi szaktanácsadás

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Írjon nekünk vagy kérjen visszahívást!

A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem, elfogadtam.

* Írja le számokkal: száz har minc négy »

A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem