Ha még nem tettük meg!

Home » Ha még nem tettük meg!
Az ősszel lehullott lomb

Az ősszel lehullott lomb

Még most sem késő pótolni az ősszel elmaradt lehullott lomblevelek összegyűjtését.
Ez a munkafolyamat azért is fontos, mert a tavasz elérkeztével számos avarban telelő kártevő lárvája is kikel és a jó idő beköszöntével tovább károsít. A lomb összegyűjtésével megakadályozhatjuk ezt a folyamatot, sőt lokálisan, jelentősen visszaszoríthatjuk a kártevők terjedését.
A lomb nem csak a rovaroknak áttelelő hely, hanem sok kórokozó gombafaj spóráinak is menedékéül szolgálhat. A spórák a talaj felszínén, a lomblevelek felületén vagy azok szöveteiben is meghúzódhatnak. Leggyakrabban a tavasz melegebb napjaiban indul el életciklusuk, a számukra kedvező párás időjárás hatására. Számos gyümölcsfa faj esetében érdemes mielőbb összegyűjteni a lombot, mert a legtöbb kórokozó a növényen felületén kívül innen indít fertőzést.
Érdemes még megemlíteni, hogy rengeteg olyan növény ismert, mint például a dió vagy az akác, amelynek bomló lombja allalopátiás hatást fejt ki a többi növényre. Az allelopátia esetében a növényben található úgy nevezett kémiai komponensek, sok esetben fitokemikáliák, befolyásolják, serkentik vagy gátolják, néha akár mérgezik (toxikusak) a többi növényt. De nem érdemes aggódnunk az ilyen fajok leveleit érdemes külön gyűjtenünk és elszállítatnunk vagy elégetnünk.
Azonban a többi növényi lombot nem célszerű a kukába tennünk ugyanis kiválóan komposztálhatóak. Amire feltétlenül figyelnünk kell, hogy ezek közé ne keveredjenek gyomok, melyek magjai később kicsírázhatnak, valamint a korábban említett fertőzött levelekkel se keverjük őket össze.

 

Forrás: www.tiptopkert.hu

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.