Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. 36 30/699-5260 Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Birs

A birs legfontosabb kártevőinek és kórokozóinak az ismertetése.   KÁRTEVŐK:
Almamoly
Almamoly (Laspeyresia pomonella) Az almamoly lárvája járatot készít az almában egészen a magházig, és a magokat is rágja. A gyümölcs a fejlődésben megáll és idő előtt lehullik a fáról. Május közepétől augusztus végéig folyamatosan károsíthat. Szexferomoncsapdákkal megfigyelhetjük a rajzást, és a kelő lárvák illetve a kifejlett egyedek ellen kontakt és szisztemikus szerekkel védekezhetünk.    Keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) Az országban rendszeresen előforduló, jelentős kártevő. Évente 3-4 nemzedéke fejlődik. Az első nemzedék lárvája a hajtások csúcsába hatol be, és rágásuk nyomán a hajtások elhervadnak. A 2.-4. nemzedék hernyói a gyümölcsöket károsítják.  A gyümölcs felszínét és a mag körüli részt is rágják. A gyümölcsökön mézgásodás figyelhető meg. A rajzás idején és a lárvakeléskor célszerű a védekezést időzíteni. A rajzás megfigyelésére feromoncsapda kihelyezése javasolt. Vegyszeres védekezéshez szisztemikus szerek használata ajánlott.   Sodrómolyok, araszoló hernyók
Levéltetvek
A sodrómolyok lárvái és az araszoló hernyók a virágzás előtt jelennek meg. A sodrómolyok lárvái a gyümölcsökön hámozgatnak. Az araszoló hernyók összeszövik a hajtásokat, és odvasítják a fiatal kötődött termést. A levéltetvek elleni védekezéskor elegendő egyszeri védekezés kontakt és szisztemikus hatású szerekkel.   Levéltetvek (Aphididae) A levéltetvek szívogatásának hatására a növény növekedése lelassul. Mézharmatot ürítenek, amelyen korompenész telepszik meg.  Veszélyes vírusvektorok! Tél végi lemosó permetezés ajánlott. Kémiai védekezéshez kontakt és szisztemikus szerek is használhatóak.   KÓROKOZÓK: Almatermésűek ervíniás betegsége, tűzelhalás (Erwinia amilovora)
Tűzelhalás tünete
A tűzelhalásnak a birs az egyik legfogékonyabb gazdanövénye. Karantén kórokozó! A betegség jellegzetes hajtástünete a pásztorbotszerű elhalás. Párás, meleg körülmények között a hajtásokon sárgás, majd barna színű baktériumcseppek láthatóak, melyek száraz időben beszáradnak. A fertőzött virágok és gyümölcsök először vizenyősek, majd hervadnak és megfeketednek. A fás részeken kisebb-nagyobb sötétbarna, rákos foltok alakulnak ki, melyeken áttelel a kórokozó. Tavasszal pollennel, rovarokkal, emberi tevékenység által jut el a kórokozó  a birsre. A mikrosérülések elősegítik a fertőzés kialakulását pl. rovarok sebzése. A védekezéshez egészséges szaporítóanyag használata ajánlott, a fertőzött részek visszavágása, majd eltávolítása a területről, metszőolló fertőtlenítése, sebkezelés. Nyugalmi időben, rügypattanás előtt réztartalmú szerekkel végezzünk lemosó permetezést.   Agrobaktériumos gyökérgolyva (Agrobacterium tumefaciens) A gyökérgolyva a faiskolákban, oltványokon, a magoncokon és a dugványokon egyaránt gyakori. A fertőzött gyökéren és a gyökérnyakon kisebb-nagyobb daganatok alakulnak ki, amelyek kezdetben néhány mm nagyságúak, sárgásbarnák, puha állományúak, karfiolszerűek, felületük enyhén barázdált. Később 5-20 cm átmérőjűvé nőnek, sötétbarnák, elfásodottak lesznek, felületük mélyen barázdált. A kórokozó fertőzési forrása a talaj, ahonnan a növénybe gyökérsebeken keresztül jut be. Csak megelőző védekezés lehetséges. A faiskolában az elővetemények gabonafélék vagy egyszikű takarmánynövények legyenek. Az elpusztult vagy beteg fát az ültetvényből el kell távolítani, és el kell elégetni. Egészséges szaporítóanyagot kell telepíteni.   A birs monilíniás betegsége (Monilinia linhartiana)
Birs monilíniás betegsége
A birs egyik legfontosabb kórokozója. A kórokozó a leveleken, a hajtásokon és a gyümölcsökön okoz tünetet. A leveleken a levélnyéltől kiinduló barna elhalás jelenik meg. Az elhalt levelek színén az erek mentén szürkésfehér színű bevonat látható. A fertőzött hajtásokon hosszanti repedések figyelhetők meg.  A fiatal gyümölcsök a fertőzés nyomán leállnak a növekedésben, elvesztik nedvességtartalmukat, mumifikálódnak, majd a gyümölcsmúmiák lehullanak a fáról. Fertőzési források a talajban áttelelt gyümölcsmúmiák. A legfontosabb védekezés a beteg gyümölcsök, múmiák eltávolítása és megsemmisítése, sebzést okozó kártevők elleni védekezés, jégverés után azonnali permetezés. A rügypattanás idején, illetve zöldbimbós állapotban réztartalmú szerekkel célszerű védekezni ellene. A birs monilíniás betegsége mellett az érett gyümölcsökön megjelenhet a gyümölcsrothadás (Monilinia fructicola) is. A gyümölcsökön kezdetben rohadó, barnás foltok jelennek meg, majd fehéres-sárgás koncentrikus körök láthatóak a termés felszínén.    A birs diplokarponos betegsége (Diplocarpon soraueri)
Birs diplokarponos betegsége (forrás:www.paradisverde.ro)
A birs súlyos károkat okozó betegsége. A tünetek a leveleken, a hajtásokon, a gyümölcsön és a vesszőn jelennek meg. A leveleken nagyobb méretű (3-4 mm átmérőjű), világosbarna foltok láthatók, melyben fekete pontos figyelhetők meg. A hajtásokon és a vesszőkön ovális kiemelkedő foltok jelennek meg, amelyekben szintén megfigyelhetőek a fekete pontok. Később a kutikula elparásodik és letörik. A gyümölcsön 5-6 mm átmérőjű, sötétbarna foltok láthatóak, amik összeolvadnak. A védekezés alapja a lehullott lombok eltávolítása a fák alól, majd lombfakadás után kontakt és szisztemikus szerekkel történő permetezés.   Írta: Lohonyai Zsófia (Növényorvos)

  Keresse a NövényDokit!

  Ujvári Péter
  +36 30/607-5747
  Közép-Észak Pest

  Csönge Bálint
  +36 30/607-5747
  Közép-Dél Pest

  Verschnitzer Sándor
  +36-20/519-6628
  Közép-Dél Buda

  Pisák Levente
  +36 30/346-1358
  Közép-Észak Buda


  Vissza az előző oldalra

  Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Írjon nekünk vagy kérjen visszahívást!

  A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem, elfogadtam.

  * Írja le számokkal: száz har minc négy »

  A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem