Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Babérmeggy

Ezeknek a leírásoknak a célja, hogy általánosságban megtalálják és felismerjék a különböző kártételeket. Pontos vegyszer neveket nem írunk ki, mert ahhoz folyamatosan frissíteni kellene az oldalt, a jogszabályok miatt.
Ha már megvan a károsító, a legközelebbi gazdaboltban tudnak majd segíteni, hogy aktuálisan milyen vegyszereket tudnak adni ellene.

Ha permetezésre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a NövényDokival.


Babérmeggy:

Közkedvelt örökzöldnövény, mivel lombjával egész évben díszít a. A koronaalakítást / nyírást jól bírja, ezért előszeretettel telepítik sövénynek is. 

2-3 méterre megnövő cserje, ami májusban hozza fürtös, fehér virágait.

A termése feketés-lilás színűvé érik be.  Enyhén mérgező.

A Balkán-félszigetről származó örökzöld faj.   


KÓROKOZÓK

Babérmeggyen sztigminás betegsége

Csonthéjasok sztigminás betegsége (Stigmina carpophila)  

Nem csak a gyümölcstermő csonthéjasokon (kajszi-, őszibarack, meggy, szilva, mandula), de a babérmeggyen is megjelenik ez a kórokozó. Hűvös, csapadékos tavaszokon súlyos megbetegedést okozhat a növényen. Emiatt a nyár végére jelentős lombvesztés következhet be. 

A károsított leveleken barnás-pirosas, apró, kerek foltok jelennek meg. Az idő előre haladtával ezek a foltok kitöredeznek, és a levél lukacsossá válik.

 A kórokozó micéliummal és konídiummal telel át a vesszőkön és a lehullott kertet leveleken. Ezért védekezéskép ajánlott a beteg vesszők, levelek eltávolítása, és rügypattanás előtt rezes lemosó permetezés. 

Vegetációban kontakt és felszívódó szerek kombinációjával és 10-14 napos permetezési fordulókkal lehet védekezni.   


Babérmeggy-lisztharmatBabérmeggy lisztharmat

Babérmeggy-lisztharmat (Podosphaera tridactyla

A betegség tünete a lisztszerű bevonat, ami a levelek fonákán és színén egyaránt előfordulhat. A károsítás hatására a levelek torzulnak, kanalasodnak, majd idővel elbarnulnak és lehullnak. Általában a friss fiatal leveleket, hajtásokat támadja a kórokozó.

A fertőzött levelek fagyra érzékenyek lesznek.

A kórokozó megjelenésére májustól októberig számíthatunk.

Védekezéskor a beteg részeket távolítsuk el, lehetőleg télen, vagy tavasszal rügyfakadás előtt. Kémiai védekezést lisztharmat elleni készítményekkel végezhetünk.Babérmeggy bakétriumos levélszáradása 

A babérmeggy baktériumos levélszáradása 

Ezt két baktérium, a Pseudomonas syringae pv. syringae és a Xanthomonas arbicola pv. pruni okozhatja. 

Tünete hogy a leveleken nekrotizálódó, szabálytalan, vöröses szélű, barna színű, 1-4 mm átmérőjű levélfoltok láthatóak.  A foltok közepén a levélszövet elhal, majd kihullik a levélből, így lyukat hagy maga után. A fertőzött levelek idővel lehullanak a növényről. 

A betegség terjedésének megakadályozásához fontos, hogy a beteg, illetve a már lehullott leveleket gyűjtsük össze és semmisítsük meg. Ne ültessük a babérmeggyet más Prunus fajok közelébe, valamint ellenálló fajtákat (Prunus lusitanica) telepítsünk.

A nedves körülmények kedveznek a betegség kialakulásának.

A baktériumos betegségek nem gyógyíthatók, így ha hamar észre veszik a tünetet, erős visszametszéssel hátha még menthető a növény, különben a fertőzött növényt el kell távolítani. Vigyázat: a kórokozó metszőollóval, ágvágóval átvihető másik növényre, így azt célszerű a munka elvégeztével lefertőtlíteni.


Pirenopezizás betegségBabérmeggy pirenopezizás betegsége

Babérmeggy pirenopezizás betegsége (Pyrenopeziza laurocerasi) 

Ennek a kórokozónak a tünetei könnyenfelismerhetőek. A leveleken barnás-vöröses nagy kiterjedésű foltok alakulnak ki, amelyekben koncentrikus köröket figyelhetünk meg.

A foltok itt is elszáradnak, és kitöredeznek, mint a sztigminás levéllyukacsosodásnál.

A kórokozó, nem csak a leveleket, de a hajtásokat is támadhatja. Ha a hajtáson a folt körül öleli a szárat, akkor a fölötte lévő rész elhal.

Védekezésként a beteg részeket távolítsuk el, és tavasszal és ősszel permetezzünk foltbetegségek elleni készítményekkel.


KÁRTEVŐK

Hamvas vincellérbogár kártétele
Hamvas vincellérbogár

Hamvas vincellérbogár (Otiorrchynchus ligustici)

Sok tápnövénye van, de díszkertekben a babérmeggyet és koralberkenyét részesíti előnyben. 

A kártevő két éves fejlődés menetű. A lárva a talajban él, ahol a növények gyökereit rágja. Miután kifejlődött, az imágó előjön a talajból, és a leveleken szabálytalankaréjozó rágást végez a leveleken. A rágások miníg a levél szélétől indulnak.

Általában éjszaka aktív, de sokszor találkozhatunk vele napközben is.

Védekezésként, a lárvák ellen talajfertőtlenítő szert használhatunk, a bogarak ellen, meg április végétől-szeptemberig lehet rovarölő szeres permetezéstvégezni.


Gyümölcsmoly kártétel babérmeggyen

Babérmeggy hajtásvég elhalása:

Tünete hogy a növény hajtásvégei elsárgulnak, majd elszáradnak.

Hernyó károsítja így a növényeket (barackmoly, vagy keleti-gyümölcsmoly).

Ezek a kártevők a hajtásokba berágnak és 5-10 cm hosszú járatot készítenek. Az efölötti rész, ennek megfelelően teljesen elszárad.

Onnan könnyű felismerni a tünetet, hogy a berágás helyén a növény mézgásodik és kitüremkedik a hernyó ürülék.

A kártevő ellen nem szükséges permetezni, mivel ilyenkorra már kifejlődtek az egyedek. A károsított részeket le kell vágni és az esztétikai kártételtől is megszabadultunk.

 

 

  Keresse a NövényDokit!

  Csönge Bálint
  +36 30/607-5747
  Közép-Dél Pest

  Verschnitzer Sándor
  +36-20/519-6628
  Közép-Dél Buda

  Pisák Levente
  +36 30/346-1358
  Észak Buda Észak Pest

  Ujvári Péter
  szaktanacsadas@anovenydoki.hu
  On-line szaktanácsadás/Oktatás


  Vissza az előző oldalra

  A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem