Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. 36 30/699-5260 Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Leyland

A leyland ciprus széles körben használt örökzöld a Monterey-ciprus és Nutka ciprus keresztezéséből létrejött hibrid. Intenzív növekedésű növény, ami évente akár 60-100 cm-t is elérheti. Emiatt a tulajdonsága  és igénytelensége miatt általában sövénynek ültetik. Hiszen élénk sötétzöld színét még télen is megtartja. Azonban fontos tudni, hogy a frissen ültetett, fiatal egyedek érzékenyek a nagy hidegre.

Másik előnye, ami miatt kedvelik, hogy nem hoz termést, így más örökzöldekkel szemben nem szór allergén pollent, vagy nem szemetel a kertben. Sokáig úgy tartották, hogy Magyarországon nincs semmiféle kártevője vagy betegsége, ez azonban mára megváltozott.

Seiridiumos betegsége
(Seiridium cardinale)

Seiridiumos betegsége

A fertőzés a hajtás, az ágak, vagy akár a teljes növény pusztulását okozhatja. Elsősorban az idősebb fákon jelentkezik a betegség, amikbe, leggyakrabban, sebzéseken keresztül jut be a kórokozó. Ezen kívül a szú bogarak is terjeszthetik a betegséget. A károsítás helyén a kéreg besüpped és sárgásbarna, pirosas színezetű lesz, ami a hajtáscsúcs irányába halad. A fás részeken kialakuló rákos sebek miatt gyantafolyás figyelhető meg a fertőzött növényeken. A kórokozónak a meleg párás időjárás kedvez. Védekezésnél a károsított részeket, bőven az egészséges részig vágjuk vissza és semmisítsük meg. Fertőtlenítsük le a metszéshez, vagy a sövénynyíráshoz használt eszközeinket, mert azok is tovább terjeszthetik a fertőzést.  Kémiai védekezéssel csak a károsítás mértékét tudjuk visszafogni. A kórokozó ugyanis a fás részben károsít, és nincs olyan szer engedélyezve, ami hatásos lenne ellene.

Pestalotiopsisos betegsége
(Pestalotiopsis funerea)

Pestalotiopsisos betegség

Elsősorban az idősebb növényeknél jelentkezik. A pikkelylevelek, a hajtáscsúcstól befelé, elkezdenek sárgulni-barnulni, majd szépen fokozatosan elszáradni. Súlyos fertőzés esetén, akár teljes ágak is felkopaszodhatnak. Az elhalt pikkelyleveleken apró fekete szaporító képletek jelennek meg. Ez a gomba gyengültségi parazita, így a megtelepedését elősegíti a nagy szárazság, rossz termőhely, tápanyaghiány, vagy más káros tényező. Védekezés a kórokozó ellen nincs kidolgozva, elsősorban a megelőzésre kell odafigyelni. Csökkentsük a stressz tényezőket, kerüljük a sűrű térállást, és ügyeljünk, hogy kálium túlsúlyos készítményeket juttassunk ki. Ha észleljük a kártételt, a fertőzött részeket erősen vágjuk vissza és semmisítsük meg.

Kép forrása: https://www.rhs.org.uk/advice/profile?PID=733

 

Boróka-pajzstetű
(Carulaspis juniperi)

Boróka-pajzstetű

A boróka-pajzstetű nem csak a borókákat támadja, de a leyland hamisciprust, a ciprusokat, a tiszafákat és a tujákat is. A kártevőt onnan ismerjük fel, hogy a leveleken pár milliméter átmérőjű fehér kör alakú pajzsok jelentkeznek. Ezeknek a pajzsoknak a védelmében károsítják a növényt. A szívogatás hatására a növény színe halványodik, majd idővel megbarnul és elhal. Egy évben egy nemzedékük alakul ki.

A nőstények a pajzsok alá rakják a tojásaikat, ahonnan a lárvák június-július környékén rajzanak ki. Az így kirajzott lárvák a levelekre és hajtásokra vándorolnak, ahol elkezdik a károsításukat, majd itt alakul ki a védelmet adó fehér pajzsuk.

A védekezést a rajzás időszakára kell időzíteni, mert ilyenkor a legsebezhetőbbek az egyedek. A permetezést kontakt és szisztemikus szerekkel ajánlott végezni és szükséges a kezelés többszöri ismétlése. A megszokott, pajzstetvek elleni, nyugalmi időszakban végzett olajos kezelés, gyakran nem ad megfelelő eredményt.

Írta: Ujvári Péter, növényorvos

  Keresse a NövényDokit!

  Ujvári Péter
  +36 30/607-5747
  Közép-Észak Pest

  Csönge Bálint
  +36 30/607-5747
  Közép-Dél Pest

  Verschnitzer Sándor
  +36-20/519-6628
  Közép-Dél Buda

  Pisák Levente
  +36 30/346-1358
  Közép-Észak Buda


  Vissza az előző oldalra

  A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem