Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. 36 30/699-5260 Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Meggy

A meggy legfontosabb kártevőinek és kórokozóinak az ismertetése.   Kártevők:  
A lombosfa fehérmoly kártétele Kép forrása: http://vocarskisavetnik.com/content/zastita-miner/
Lombosfa fehérmoly (Leucoptera scitella) Ez az aknázómoly alma mellett főként meggyen okoz jelentős kárt, cseresznyén csak ritkán fordul elő. Kéregrepedésekben telel át a báb. Évente 2-3 nemzedéke fejlődik ki. Tojását a levél fonákára rakja. Levél színén gombostű fej nagyságú barna folt mutatja a kezdeti kártételt, majd egyre növekvő járatot rág a lárva, benne csigavonal alakúan látható az ürülék. Mikor fejlődését befejezte a hernyó szövedékszál segítségével leereszkedik a talajszintre és itt bábozódik. Fatörzsön, kéregrepedésekben is képes áttelelni. A kártevő rajzását feromoncsapda segítségével nyomon tudjuk követni.  Védekezés a lárva ellen irányul, imágórajzás megfigyelése alapján, a tömeges tojásrakás kezdetén. Kitinszintézis gátló szerekkel történik ellenük a védelem. Az első nemzedék ellen kell védekezni, mert az évekre visszavetheti a kártevőt. Meggy esetében a levelenkénti 2-3 akna már jelentős lombveszteséggel járhat.  
Az aranyos eszelény Kép forrása: http://www.wikiwand.com/de/Goldgr%C3%BCner_Kirschfruchtstecher
Aranyos eszelény (Rhynchites auratus) Ez a kártevő ott lehet jelentős, ahol kevés rovarölő szert használnak. Sziromhullás után a kötődött gyümölcsre rak tojást. Magban fejlődik ki a lárva. Amennyiben indokolt egy piretroidos kezelés elegendő védelmet biztosít.             Fekete meggy és cseresznye levéltetű (Myzus cerasi spp. pruniavium) A levéltetvek tömeges elszaporodása esetén a levelek deformálódhatnak, fonákuk fele besodródnak, leáll a hajtás növekedése. A tetvek által termelt mézharmat szennyezi a gyümölcsöket, a rajta megtelepedő korompenész gátolja a leveleket a megfelelő működésben. Évente számos nemzedéke fejlődik ki. Tojással telel át a rügyek tövében. Tavasszal az ősanya elkezdi az utódszaporulatot gyártani, majd a további nemzedékek közül a szárnyas egyedek migrálnak nyáron lágyszárú növényekre. Ősszel visszamegy a cseresznyére, ahol az áttelelő tojásokat lerakják. Felszívódó rovarölőszerekkel tudunk ellenük védekezni.  
Cserebogár
Cserebogarak A sajmeggy alanyt gyakran károsítják.             Kórokozók:
Moníliás betegség tünete Kép forrása: http://msue.anr.msu.edu/news/european_brown_rot_blossom_blight_outbreak_on_montmorency_tart_cherries
Csonthéjasok moníliás betegsége (Monilinia laxa, M. fructigena) A meggy védekezésének meghatározója a virágzás idején fertőző monília. Fertőzés hatására a virágok barnulnak, petyhüdté válnak. A gyümölcskötődés idején a kocsány elhal. Fertőzési forrás a gyümölcsmúmia. Gyümölcsöt csak sebzés útján tudja megfertőzni, ezért csapadékos időben, ha a gyümölcs megreped bejutási pontot biztosít a kórokozónak, illetve a jégeső hatására is sebek keletkeznek. Csapadékos időben a védekezés elengedhetetlen fehérbimbós állapotban, virágzáskor és gyümölcskötődéskor egyaránt, kontakt, mélyhatású és szisztemikus szerekkel. Megelőzés szempontjából a fa megfelelő kondíciójának kialakítása és a rendszeres metszés előnyös. Fontos, hogy a fertőzött vesszőket, gyümölcsmúmiákat eltávolítsuk a fákról. A nyugalmi állapotban végzett rezes lemosó permetezés szintén gyérítheti a kórokozó áttelelő képleteit.      
A meggy antraknózis tünete Kép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tart_cherry_bitter_rot.jpg ml
Meggy antraknózis (Colletotrichum acutatum) A tünetek fénytelen, barna besüppedő foltok formájában jelentkeznek, minden esetben az érőfélben lévő terméseken. Kezdetben a foltok alig észrevehetőek, majd gyorsan megnőnek. A fertőzés hatására a gyümölcs töpped, esős időben rothadásnak indul. Esős időben a foltokban narancssárga pontok (konídiummassza) alakul ki. Fertőzési források a gyümölcsmúmiák, a gyümölcskocsány, valamint a rügyekben is képes áttelelni a kórokozó a rügypikkelyek alatt. A késői fajtákon jelentősége nagyobb, a termés akár 100%-os fertőzöttséget mutathat. A betegség lefolyása gyors. Egyetlen engedélyezett szer ellene a fenhexamid hatóanyagú Teldor.   Írta: Kelemen Dóra növényorvos      

  Keresse a NövényDokit!

  Ujvári Péter
  +36 30/607-5747
  Közép-Észak Pest

  Csönge Bálint
  +36 30/607-5747
  Közép-Dél Pest

  Verschnitzer Sándor
  +36-20/519-6628
  Közép-Dél Buda

  Pisák Levente
  +36 30/346-1358
  Közép-Észak Buda


  Vissza az előző oldalra

  Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Írjon nekünk vagy kérjen visszahívást!

  A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem, elfogadtam.

  * Írja le számokkal: hét szá zhuszon kil enc »

  A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem