Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. 36 30/699-5260 Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Tök

  A tök legfontosabb kártevőinek és kórokozóinak az ismertetése.   Kártevők   Talajlakó kártevők
Cserebogár pajor
-Cserebogár pajorok (Melolonthidae)                
Drótféreg lárvája Kép forrása: http://tolweb.org/Elateridae/9190
-Drótférgek lárvái (Elateridae) A gyökerek megrágásával a növény víz-és tápanyagfelvételét akadályozzák. Ennek következtében a növény visszamarad a fejlődésben, hervad, súlyos esetben elpusztul. Ne telepítsünk növényt fertőzött területre. Az ültetés előtt talajfertőtlenítés szükséges.          
Zöld őszibarack levéltetű
Zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae) Soknemzedékes faj. A levelek szívogatásával okoz károkat, melynek hatására a levelek torzulna, deformálódnak, a hajtásnövekedés lelassul, és így terméskiesést is okoz. Mézharmatot ürítenek, amelyen megjelenik a korompenész. Veszélyes vírusvektorok, ezért nagyon fontos a védekezés! Sárga ragacslap használatával nyomon követhető a rajzás. A leghatékonyabb védekezés, ha kontakt és felszívódó szerek keverékét juttatjuk ki a növényre.      Kórokozók
Mozaik vírus tünetei töklevélen Kép forrása: http://www.infobarrel.com/How_to_Spot_Pumpkin_Plant_Diseases_and_What_to_Do
 Tök mozaik vírus (Cucumber mozaik virus) A beteg leveleken mozaikfoltok láthatóak, és hólyagos deformáció alakul ki rajtuk. A termések aprók maradnak, a növekedés vontatott. Ellenálló fajták termesztésével, levéltetvek elleni védekezéssel megelőzhető a betegség elterjedése.            
A rök sárga mozaikja Kép forrása: http://www.pestnet.org/fact_sheets/zucchini_yellow_mosaic_202.htm
A tök sárga mozaikja (Zucchini yellow mosaic potyvirus) Az utóbbi években terjedt el a betegség. A tökfélék egyik legjelentősebb kórokozója. A beteg növények a fejlődésben visszamaradnak. A levéllemez hólyagosodik, a levél fő-és mellékerei halványzöldek lesznek. A termések aprók maradnak. A levéltetvek elleni védekezéssel megakadályozható a fertőzés kialakulása.          
Lisztharmat kórkozó töklevélen Kép forrása: http://mtvernon.wsu.edu/path_team/pumpkin.htm
Tök lisztarmat (Erysiphe cichoracearum) A beteg leveleken fehéres színű bevonat alakul ki. A levelek torzulnak, elszáradnak. A vegetáció vége felé, július közepétől jelenik meg, ekkor már nem okoz nagy terméscsökkenést. Az idősebb levelek levágása által szellősebbé tehetjük a bokrokat, ami gátolja a betegség terjedését. Kén tartalmú, súlyosabb esetben szisztemikus szerek használhatóak ellene.          
Peronoszpóra Kép forrása: https://wiki.bugwood.org/Pseudoperonospora_cubensis_(downy_mildew_of_cucurbits)
Peronoszpóra (Pseudoperonospora cubensis) A levél színén először kis méretű, sárgászöld, szögletes foltok alakulnak ki, amelyek később összeolvadnak, emiatt a levél nagy része sárgászöld lesz. A levél fonákán lilásbarna bevonat látható. Csapadékos időben 10-14 naponta szükséges védekezni szisztemikus hatású készítményekkel.            
Tök kolletothrihiumos betegsége Kép forrása: https://www.forestryimages.org/browse/detail.cfm?imgnum=1576761
A tök kolletotrihumos betegsége (Colletotrichum orbiculare) Uborkán, dinnyén, sütőtökön károsít.  A levélen, a levélnyélen, a száron és a termésen is megfigyelhetők tünetek. A fertőzött leveleken, levélnyeleken világosabb, gyorsan növekvő foltok alakulnak ki, melyek, összeolvadnak és elhalnak. Az elhalt részek lehullanak. A termésen ovális, besüppedő foltok alakulnak ki. A védekezés alapja a beteg növényi maradványok eltávolítása, vetésforgó alkalmazása, vetőmagcsávázás. Réztartalmú szerekkel védekezhetünk a betegség ellen.      
A tök kladospóriumos betegsége Kép forrása: https://ag.umass.edu/vegetable/fact-sheets/cucurbits-leaf-spots
A tök kladospóriumos betegsége (Cladosporium cucumerinum) A beteg leveleken és az indán apró, vizenyős foltok láthatóak. Később a foltok megnőnek, barna színűvé válnak. A termésen ovális, besüppedő, vizenyős, barna foltok alakulnak ki. A termés deformált lesz, a termésnövekedés visszamarad. Kémiai védekezés réztartalmú szerekkel lehetséges.     Írta: Lohonyai Zsófia

  Keresse a NövényDokit!

  Ujvári Péter
  +36 30/607-5747
  Közép-Észak Pest

  Csönge Bálint
  +36 30/607-5747
  Közép-Dél Pest

  Verschnitzer Sándor
  +36-20/519-6628
  Közép-Dél Buda

  Pisák Levente
  +36 30/346-1358
  Közép-Észak Buda


  Vissza az előző oldalra

  Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Írjon nekünk vagy kérjen visszahívást!

  A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem, elfogadtam.

  * Írja le számokkal: négy száz hatva nnégy »

  A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem