A cseresznyevirágzás ünnepe

Home » A cseresznyevirágzás ünnepe
Virágzó cseresznyefa

Virágzó cseresznyefa

Rózsaszinbe burkolózó fasorok…

Virágzó fák amíg a szem ellát….

Ha valakinek ettől a pár sortól megidéződik a szeme előtt egy japán film részlete, egy csinos kimonós hölggyel, nem jár messze az igazságtól.

A tavasz kezdetét ugyanis Japánban egy igen jellegzetes ünneppel teszik még különlegesebbé. Ez a hanami, azaz a virágnézés ünnepe . Ilyenkor nyílik a megújulás körforgását jelentő, rózsaszín színben pompázó Sakura, a cseresznye virág. Ezekben a különleges pamacs formájú virágokban mindössze pár napig, maximum két hétig, lehet csak gyönyörködni, rövid életűek. Csak szépségük miatt nemesítik, több fajtája ismert.

 

Virágzása az időjárás függvényétől változik, általában március és május közé tehető. Japánban a meteorológusok ilyenkor folyamatosan előrejelzéseket készítenek országosan hogy melyik részen mikor várható a virágzás.

Cseresznyefák naplementében

Cseresznyefák naplementében

Sakura no Sato a legnagyobb kert, ahol körülbelül 15 ezer fa található, ez a hely ahova a legtöbben ellátogatnak.
Maga az ünnep egy nagy piknikként fogható fel, a virágzó fák alatt. Éjszaka a gyönyörű tájat lámpások halovány fényével fokozzák.

Magyarországon a hétvégén, aki szemfüles volt, átélhette a cseresznyevirágzás hangulatát akár a budapesti füvészkertben, akár vidéken Keszthelyen, vagy akár Csömörön.
Jó programokkal várták a kicsiket, és a hosszú téli kopárság után gyönyörű, szívet melengető-tavaszváró- színes hangulattal a felnőtteket.

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.