A muskátli szaporítása!

Home » A muskátli szaporítása!

Még nem késő kedvenc muskátlinkat szaporítani!muskátli szaporítása

 

A muskátlikról még mindig szedhetünk dugványokat, melyeket akár szaporító ágyban, vagy szekrényben igen gyorsan meggyökereztethetjük. Ezek a dugványok lényegében három-négy hét alatt meggyökeresednek bármilyen jó minőségű vető vagy ültető földben.

 

Figyeljünk arra, hogy soha ne hagyjuk kiszáradni alatta a földet, de ne is öntözzük túl, mert könnyen rothadásnak indulhat. Lehetőleg jól szellőző, világos helyen tartsuk. A muskátli alapvetően szereti a száraz levegőt így szobában ablakpárkányokon, vagy akár üvegházban is tarthatjuk.

 

A dugvány vágása nagyon egyszerű; Vágjunk le egy kb. 8 cm-es egészséges hajtást az egyik nódusz alatt, majd a dugványról távolítsuk el az oldalhajtásokat és csak néhány levelet hagyjunk rajta. Ezt követően, ha van rá mód, használjunk gyökereztető hormonport, így dúsabb gyökérzet növekedésére serkenthetjük növényünket. Természetesen ennek elhagyásával is meggyökeresedik, amennyiben optimális körülmények között tartjuk. A dugványokat nyomjuk nedves földbe kb. 2,5-3 cm mélyre, majd gondosan nyomkodjuk körbe a földet körülötte. Amikor már az új levelek megjelennek, már megnyugodhatunk, hogy a muskátlink sikeresen meggyökeresedett.

 

A meggyökeresedett dugványokat cserepezzük be, biztosítsunk számukra elegendő teret a növekedéshez. Akkor fejlődnek a legszebben, ha kellő mennyiségű fényt kapnak, illetve bővebb terük van a növekedéshez. A későbbiek folyamán pedig visszacsípéssel formálhatjuk az alakjukat, illetve a csúcsnövekmény lecsípésével arra késztethetjük, hogy több új hajtást hoz a szár alacsonyabb részein, így kellőképpen megbokrosodik. Érdemes a cserepeket rendszeresen forgatni, hogy a növény minden részét egyenlő mennyiségű fény érje, így a muskátlink is egyenletesen fog fejlődni.

 

Forrás: www.tiptopkert.hu

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.