A rózsák metszése

Home » A rózsák metszése

rózsa metszése

A rózsák metszését se halogassuk sokáig, ha már jó az idő. Távolítsuk el az összes pusztuló vagy elhalt fás részeket. A vékonyabb gyenge fás részeket valamint az ágas bogas növekményeket szintén levághatjuk, de figyeljünk arra, hogy a rózsabokrunk egységes formája megmaradjon.

 

A teahibridek általában gyengébben nőnek, kisebb bokrot növesztenek, a virágaikat pedig az egyéves hajtásain növesztik, így mindenképp erősebb metszést igényelnek. A gyengébb vesszőket érdemes erősebben visszavágni, az erősebb részeket viszont csak kisebb mértékben.

 

A floribunda rózsák viszont alapvetően erősebb növekedésűek, hajtásonként több virágot is hoznak, ezért nem igénylik az erősebb visszavágást. A hajtásokat elég feléig vagy kétharmaddal visszavágni egy kifelé néző szemre. A többéves vastagabb fás részeket ne próbáljuk meg metszőollóval elvágni, használjunk erre a célra ágvágót vagy ágfűrészt. Mindezek mellett jó, ha a növény belseje felé növő ágakat kicsit visszább metsszük, hogy a növény összes része megfelelő mennyiségű napfényhez jusson.

 

A bokorrózsák már néhány év alatt elérhetik a 2 m-es nagyságot is, igen erősen növő fajták. Ezeknél elég a ritkító vagy ifjító metszést elvégezni, hiszen itt inkább a fiatalítás a cél, nem pedig a virágzás nagyságának növelése. Ha a bokrunk elkezdene elnyurgulni, az új hajtások fejlődését úgy tudjuk serkenteni, ha erősen visszavágjuk a fás részig, majd jól megtrágyázzuk.

 

A kúszórózsák esetében a többször virágzó növények erősebb metszést igényelnek, így vágjuk le róluk a sérült illetve a nem termő szárakat. Ezen felül elég csak az idősebb elfásodott hajtásokat eltávolítani, hogy az új hajtásoknak elegendő terük legyen a fejlődéshez, viszont a hosszú hajtásokat érdemes meghagyni. A régi kötéseket távolítsuk el a növényünkről, és igazítsuk el újra oly módon, hogy szépen el tudjon terülni a fal vagy kerítés mellett. A műanyag kötözők helyett érdemes puha zsinórt használni.

 

A metszés után rögzítsük stabilan a karókat és kötéseket. A levágott nyesedék eltakarításáról mindenképp gondoskodjunk.

 

Forrás: www.tiptopkert.hu

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.