Az alma kalciumhiánya

Home » Az alma kalciumhiánya

A kalcium a növények sejtjeiben nagymértékben megtalálható makroelem. A gyümölcsök minőségét és tárolását legjobban meghatározó tápelemek közé tartozik. A kalcium hiány esetében élettani tünetek alakulnak ki a termésen, amik elsősorban tároláskor jelentkeznek. A hosszú tárolási időre tervezett gyümölcseinknél pl. téli alma, vagy téli körte fajtákon, három féle kalcium hiánytünetet különböztetünk meg.

 

Húsbarnulás: Ez az egyik leggyakoribb, amikor a hiány következtében a szövetek nem eléggé szilárdak, így megpuhulnak és elszíneződnek.

Keserűfoltosság: Szintén gyakori jelenség, amikor a gyümölcs héján és húsán barna foltok jelentkeznek, amik rossz (keserű) ízűek. Emiatt is kapta az elnevezést.

Jonathan-foltosság: elsősorban ’Jonathan’-on, de más piros gyümölcsű fajtánál is jelentkezhet. Ebben az esetben a barnás keserű foltok csak a gyümölcs héján figyelhetők meg.

 

A kalcium hiány ellen zöld dió nagyságtól kalcium tartalmú lombtrágya kijuttatása ajánlott. Azonban az is lehetséges, hogy a talajban van elegendő kalcium, csak a növény nem képes felvenni a tápanyagot. Ez esetben vagy ionantagonizmusra vezethető vissza, ami a túlzott kálium, vagy magnézium jelenléte miatt lehetséges, vagy a magas hőmérséklet okozza, ami miatt nem képes felvenni a növény a tápelemet.

alma kalciumhiánya foltosság

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.