Amerikai lepkekabóca

Home » Amerikai lepkekabóca
Amerikai-lepkekabóca

Amerikai-lepkekabóca

Az utóbbi hetekben egy, Amerikából behurcolt faj okoz elég nagy kellemetlenséget a kertkedvelőknek. Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) 2004 óta található meg hazánkban is és azóta jelentősen elszaporodott. Az imágók rajzása július közepétől indul, és ez-az amit a legtöbb ember az utóbbi időben észlelt. Fehéres-szürkés, 1 cm-nél kisebb, sátortetőre emlékeztető rovarok, amik nagyot ugranak. A telet tojás alakban vészelik át, amit általában fás szárú növények kérgére raknak.

 

A legnagyobb probléma ezzel a kártevővel, hogy csak Magyarországon több mint 100 tápnövénye van (gyomok is), ami miatt roppant nehézkes az ellene való védekezés. Azonban a lepkekabócát és a kártételét is könnyű felismerni. A leveleket és a hajtásokat szokták szívogatni és a károsítás helyén viaszváladék figyelhető meg.

 

Kártétel helyén viaszváladék

Kártétel helyén viaszváladék

Néhány használható kémiai készítmény ellene:

Kitinszintézis-gátló (kontakt), pl.: Dimilin

Neonikotinoid (felszívódó), pl.: Mospilan, Actara

Piretroid (kontakt), pl.: Karate, Decis, Cyperkill

 

A készítményeket érdemes keverni, pl.: Dimilin + Karate, vagy Mospilan + Decis.

Amire fontos odafigyelnünk, hogy olyan növényeknél, amit fogyasztási célra használunk, engedélyezett-e a növényvédőszer és mennyi az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje.

 

Az alábbi növényvédő szerek hatását még olaj tartalmú készítményekkel lehet fokozni pl.: Vektafid A, Biola

 

A védekezést azonban már tavasszal érdemes elkezdeni, hogy ne várjuk meg a lárvakelést. Ehhez azonban a tavaszi lemosó permetezéskor célszerű olaj tartalmú készítményt választani pl.: Vegesol Eres, Olajos-Rézkén.

 

 

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.