Barackfáknál aktuális a virág és hajtásfertõzõ monilia

Home » Barackfáknál aktuális a virág és hajtásfertõzõ monilia

Aktuális probléma, hogy a virágzó barack fáknál megjelenhet a virág és hajtás elhalás.

Ezt a Monilinia laxa nevû gomba okozza, de az elmúlt években hazánkban is elterjedt a Monilinia fructicola nevezetû kórokozó, ami tünetekben azonos a M. laxa-val, de annál sokkal nagyobb a fertõzõ képessége.

Most fõleg  a virágzásban lévõ kajszi fákra érdemes figyelmet fordítani, de ezek a kórokozók a többi csonthéjas virág- és hajtás elhalásáért is felelõs.
A gomba virágzás alatt, a csészelevélen és a sziromleveleken át fertõz.
Ilyenkor a virág sziromlevele és kocsánya is megbarnul, majd  elhal és az ágon maradhat, akár egészen õszig. A károsítás átterjedhet a hajtásokra is, ahol kisebb-nagyobb részen hajtáselhalást okoz. Az egészséges és fertõzött  rész élesen elkülöníthetõ. A károsított fákon mézgacseppek is láthatóak.

A védekezés alapja, hogy el kell távolítani, és megsemmisíteni a  fán lévõ gyümölcsmúmiákat, és fertõzött ágakat.
A permetezést érdemes piros bimbós állapotban elõször elvégezni, majd virágzás közepén és virágzás végén ismételni. Az alábbi felszívódó szereket lehet használni a kórokozó ellen pl.: Chorus, Topas, Folicur Solo, Signum

FONTOS!
Ezek a készítmények méhekre nem veszélyesek, de a permetezést ajánlott az esti órákban elvégezni, amikor a méhek már nem látogatják a virágokat.

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.