Cserebogár pajor

Home » Cserebogár pajor
Rózsabogár pajor

Rózsabogár pajor

A cserebogarak lárváit pajornak nevezzük. 3 pár lábuk van és erős rágó szájszervvel rendelkeznek.

Míg a kifejlett alakok lombfogyasztók, addig a pajorok többsége a növények gyökereit rágják. Ennek megfelelően mind az imágók, mind a lárvák jelentős kártevők lehetnek.

Az egész ország területén találkozhatunk cserebogár fertőzöttséggel. Azonban eltérő fajokból tevődik össze a magyarországi fauna. Fajonként eltér, hogy mennyi ideig fejlődik ki egy egyed a talajban. A pajorok a gyökerek által kibocsátott CO2 irányába mennek, így találják meg a növények gyökerét.

 

A leggyakoribb fajok:

Májusi cserebogár (Melolontha melolontha)

3-4 év alatt fejlődik ki egy nemzedéke. Általában a barna erdőtalajokon, erdők közelében gyakori. Polifág. Jelentős kártevő. Gyümölcsfákat kedveli.

 

Erdei cserebogár (Melolontha hippocastani)

3-4 év alatt fejlődik ki egy nemzedéke. Kártétele és életmódja nagyjából megegyezik a májusi cserebogáréval.

 

Kalló cserebogár (Polyphylla fullo)

4-5 év alatt fejlődik ki egy nemzedéke. Főleg az alföldi, homokos területeken gyakori.  Az imágó lomb fogyasztása csekély, inkább lárva okoz nagy gondott. A kifejlett alak június – júliusban rajzik.

 

Keleti cserebogár (Anoxia orientalis)

4 év alatt fejlődik ki egy nemzedéke. Alkonyatkor aktív, nappal a talajban húzza meg magát addig a kifejlett alak. A lombfogyasztása minimális, ezért nehéz ellene a védekezés.

 

Zöld cserebogár (Anomala spp.)

1-3 év alatt fejlődik ki egy nemzedéke. A cserebogarak közt, ő már nem számít olyan jelentős kártevőnek. Főként a kifejlett alak lombfogyasztása okoz problémát szőlőben és gyümölcsösökben, míg a lárva csak kisebb jelentőségű.

 

Védekezési lehetőségek:

Kifejlett alakok ellen kémiai védekezéssel, hogy megakadályozzuk a tojásrakást.

A pajorok ellen kémiai védekezést csak ültetés előtt tudunk végezni. pl.:Force.

Az utóbbi időkben vannak olyan biológiai készítmények, amik, a cserebogarak természetes ellenségeit tartalmazzák (gombák, baktériumok, fonálférgek). Azonban ezek a kísérletek eddig még nem adtak jó eredményeket.

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.