Selyemakác

Ezeknek a leírásoknak a célja, hogy általánosságban megtalálják és felismerjék a különbözõ kártételeket. Pontos vegyszer neveket nem írunk ki, mert ahhoz folyamatosan frissíteni kellene az oldalt, a jogszabályok miatt.
Ha már megvan a károsító, a legközelebbi gazdaboltban tudnak majd segíteni, hogy aktuálisan milyen vegyszereket tudnak adni ellene.

Ha permetezésre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a NövényDokival.


selyemakácSelyemakác:

Közkedvelt ázsiai faj, ami nálunk akár 6 méter magasra is megnõhet.

Fiatalon gyors, erõteljes növekedésû, viszont vigyázni kell vele, mert fagyérzékeny.

A lombja is dekoratív, amely laza, félárnyékot ad az alatta megpihenõ elégedett tulajdonosoknak. Viszont fõként a nyári elhúzódó virágzása miatt kedvelik.
A virágai rózsaszín-lilás színûek és pamacsszerû formában rendezõdnek. Igazából a porzószálak elhelyezkedésébõl kapják ezt a közkedvelt borzas formát.


KÁRTEVÕK:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Selyemakác-levélbolha kártétele

Selyemakác-levélbolha (Acizzia jamatonica)

Mivel a selyemakác a távol keletrõl származik, szerencsére még nem követte sok kártevõje. Eddig hazánkban csak a levélbolhát figyelték meg, mint kártevõjét, amit valószínûleg szaporítóanyaggal került be hozzánk.

Kártételükkel a levelek sárgulását, rosszabb esetben akár a hajtás elhalását is okozhatják. Másodlagos kártétele, amirõl egybõl felismerhetõ, hogy mézharmatot és viaszos váladékot termel, amivel a növénydíszítõ értékét tovább csökkenti. Gyakran a mézharmaton megtelepszik a korompenész, amitõl feketés színe lesz a ragacsos váladéknak. Ez a növény asszimilációját zavarhatja.

A károsítóra már rügyfakadástól lehet számítani, mivel a kifejlett alakok telelnek át. Ennek megfelelõen az áttelelõ nemzedék tojásaiból kikelõ egyedeket nem szabad hagyni, felszaporodni.

Védekezésre felszívódó hatóanyagú rovarölõszeres kezelés szükséges. A kezelést a késõbbiekben szükség szerint ismételni kell. Fontos a növények ellenõrzése, mivel ez a kártevõ több nemzedékes, így az újabb betelepülésére számítanunk kell.

 

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.