Vadgesztenye

Ezeknek a leírásoknak a célja, hogy általánosságban megtalálják és felismerjék a különbözõ kártételeket. Pontos vegyszer neveket nem írunk ki, mert ahhoz folyamatosan frissíteni kellene az oldalt, a jogszabályok miatt.
Ha már megvan a károsító, a legközelebbi gazdaboltban tudnak majd segíteni, hogy aktuálisan milyen vegyszereket tudnak adni ellene.

Ha permetezésre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a NövényDokival.


Vadgesztenye:

A Balkán félsziget és Elõ-Ázsia hegyvidéki részérõl származik a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum).
Magyarországra a törökök hozták be. Európában hamar elterjedt parkosítási és útsorfa célra alkalmazva, mivel lombozata mélyárnyékot ad.

Kedvezõ környezetben akár 30 méter magasra is megnõhet. Lombhullató fa faj, ami akár homokos és agyagos talajokon is megél. Levele összetett, fogazott. Toktermésének fala húsos, kívül zöld színû tüskés, magja fényes, vörösesbarna, ami nem ehetõ.

Figyelmeztetés: A vadgesztenye termése mérgezõ, még ha a szaponinok toxikus hatása igen csekély is, émelygést, gyomorpanaszokat okozhat. Kisgyerekeknek, terhes és szoptató nõknek különösen nem ajánlott!


KÁRTEVÕK:

Vadgesztenye-aknázómoly kártétele Vadgesztenye-aknázómoly kártétele

Vadgesztenye-aknázómoly (Cameraria ohridella)

Legfontosabb kártevõje a Vadgesztenye-aknázómoly, ami É-Amerikából származik.

Hazánkban elõször 1993-ban észlelték, ezután 4 év elteltével az egész országban elterjedt.

A kártevõ megjelenése, barnás alapszínét világos keresztvonalak tarkítják. A szárnyának fesztávolsága 7–9 mm.

Magyarországon egy évben háromszor rajzik. Mivel az egy-egy-generációhoz tartozó hernyók meglehetõsen különbözõ idõ múlva bábozódnak be, hazánkban a rajzás szinte az egész nyáron tart.

A hernyó aknájában bábozódik be, és az õszi nemzedék hernyói így, báb alakban telelnek át a lehullott levelekben.

Védekezés ellene: szex-feromon csapdás megfigyelés alapján idõzített permetezés, vagy az elsõ nemzedék megjelenése elõtt kell elvégezni a fa injektálását, ami egész évre védelmet biztosít a kártevõ ellen.


KÓROKOZÓK:

Vadgesztenye-guignardiás levélfoltosodása

Vadgesztenye guignardiás levélfoltosodása (Guignardia aesculi)

Másik jelentõs károsító ami a vadgesztenyén elõfordul, a Vadgesztenye guignardiás levélfoltosodását okozó gombás betegség.

A levélfoltosság következtében a fák díszítõ értéke csökken. Súlyosabb fertõzés esetén korai lombhullást okozhat a kórokozó, ami a fák kondícióját veszélyezteti.

A betegség megjelenésére már májustól számíthatunk.

Védekezés ellene: õsszel a lehulott lomb eltávolítása, vagy ha kémiai védekezést alkalmazunk, akkor rügypattanás után és azt követõen 2-3 héttel késõbb meg kell ismételni a kezelést felszívódó gombaölõszerrel.

 


Vadgesztenye lisztharmat (Erysiphe flexuosa)

Vadgesztenye lisztharmat

Megfigyelések alapján elmondható, hogy a piros virágú faj érzékenyebb erre a kórokozóra, mint a fehér virágú.

A tünete könnyen felismerhetõ, és nem lehet mással összekeverni. A levelek színén fehéres-szürkés bevonat képzõdik, ami a kórokozó micéliuma.

A kórokozó megjelenése után a levelek deformálódnak és elkezdenek sárgulni, majd barnulni, ami korai lombhullást okozhat.

A védekezés alapja a lehullott levelek eltávolítása, ahol a kórokozó áttelelne. Nagyobb fertõzés esetén lehet, kémia védekezést alkalmazni lisztharmat elleni készítményekkel.

vadgesztenye permetezése

 

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.