Babérmeggy

Ezeknek a leírásoknak a célja, hogy általánosságban megtalálják és felismerjék a különbözõ kártételeket. Pontos vegyszer neveket nem írunk ki, mert ahhoz folyamatosan frissíteni kellene az oldalt, a jogszabályok miatt.
Ha már megvan a károsító, a legközelebbi gazdaboltban tudnak majd segíteni, hogy aktuálisan milyen vegyszereket tudnak adni ellene.

Ha permetezésre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a NövényDokival.


Babérmeggy:

Közkedvelt örökzöldnövény, mivel lombjával egész évben díszít a. A koronaalakítást / nyírást jól bírja, ezért elõszeretettel telepítik sövénynek is.

2-3 méterre megnövõ cserje, ami májusban hozza fürtös, fehér virágait.

A termése feketés-lilás színûvé érik be.  Enyhén mérgezõ.

A Balkán-félszigetrõl származó örökzöld faj.


KÓROKOZÓK:

Babérmeggyen sztigminás betegsége Babérmeggyen sztigminás betegsége

Csonthéjasok sztigminás betegsége (Stigmina carpophila)

Nem csak a gyümölcstermõ csonthéjasokon (kajszi-, õszibarack, meggy, szilva, mandula), de a babérmeggyen is megjelenik ez a kórokozó. Hûvös, csapadékos tavaszokon súlyos megbetegedést okozhat a növényen. Emiatt a nyár végére jelentõs lombvesztés következhet be.

A károsított leveleken barnás-pirosas, apró, kerek foltok jelennek meg. Az idõ elõre haladtával ezek a foltok kitöredeznek, és a levél lukacsossá válik.

A kórokozó micéliummal és konídiummal telel át a vesszõkön és a lehullott kertet leveleken. Ezért védekezéskép ajánlott a beteg vesszõk, levelek eltávolítása, és rügypattanás elõtt rezes lemosó permetezés.

Vegetációban kontakt és felszívódó szerek kombinációjával és 10-14 napos permetezési fordulókkal lehet védekezni.


Babérmeggy lisztharmatBabérmeggy lisztharmat

Babérmeggy-lisztharmat (Podosphaera tridactyla

A betegség tünete a lisztszerû bevonat, ami a levelek fonákán és színén egyaránt elõfordulhat. A károsítás hatására a levelek torzulnak, kanalasodnak, majd idõvel elbarnulnak és lehullnak. Általában a friss fiatal leveleket, hajtásokat támadja a kórokozó.

A fertõzött levelek fagyra érzékenyek lesznek.

A kórokozó megjelenésére májustól októberig számíthatunk.

Védekezéskor a beteg részeket távolítsuk el, lehetõleg télen, vagy tavasszal rügyfakadás elõtt. Kémiai védekezést lisztharmat elleni készítményekkel végezhetünk.


Babérmeggy bakétriumos levélszáradása Babérmeggy bakétriumos levélszáradása

A babérmeggy baktériumos levélszáradása 

Ezt két baktérium, a Pseudomonas syringae pv. syringae és a Xanthomonas arbicola pv. pruni okozhatja.

Tünete hogy a leveleken nekrotizálódó, szabálytalan, vöröses szélû, barna színû, 1-4 mm átmérõjû levélfoltok láthatóak.  A foltok közepén a levélszövet elhal, majd kihullik a levélbõl, így lyukat hagy maga után. A fertõzött levelek idõvel lehullanak a növényrõl.

A betegség terjedésének megakadályozásához fontos, hogy a beteg, illetve a már lehullott leveleket gyûjtsük össze és semmisítsük meg. Ne ültessük a babérmeggyet más Prunus fajok közelébe, valamint ellenálló fajtákat (Prunus lusitanica) telepítsünk.

A nedves körülmények kedveznek a betegség kialakulásának.

A baktériumos betegségek nem gyógyíthatók, így ha hamar észre veszik a tünetet, erõs visszametszéssel hátha még menthetõ a növény, különben a fertõzött növényt el kell távolítani. Vigyázat: a kórokozó metszõollóval, ágvágóval átvihetõ másik növényre, így azt célszerû a munka elvégeztével lefertõtlíteni.


Babérmeggy pirenopezizás betegségeBabérmeggy pirenopezizás betegsége

Babérmeggy pirenopezizás betegsége (Pyrenopeziza laurocerasi) 

Ennek a kórokozónak a tünetei könnyenfelismerhetőek. A leveleken barnás-vöröses nagy kiterjedésű foltok alakulnak ki, amelyekben koncentrikus köröket figyelhetünk meg.

A foltok itt is elszáradnak, és kitöredeznek, mint a sztigminás levéllyukacsosodásnál.

A kórokozó, nem csak a leveleket, de a hajtásokat is támadhatja. Ha a hajtáson a folt körül öleli a szárat, akkor a fölötte lévő rész elhal.

Védekezésként a beteg részeket távolítsuk el, és tavasszal és ősszel permetezzünk foltbetegségek elleni készítményekkel.


KÁRTEVÕK

Hamvas vincellérbogár kártételeHamvas vincellérbogár kártétele
Hamvas vincellérbogárHamvas vincellérbogár

Hamvas vincellérbogár (Otiorrchynchus ligustici)

Sok tápnövénye van, de díszkertekben a babérmeggyet és koralberkenyét részesíti előnyben.

A kártevő két éves fejlődés menetű. A lárva a talajban él, ahol a növények gyökereit rágja. Miután kifejlődött, az imágó előjön a talajból, és a leveleken szabálytalankaréjozó rágást végez a leveleken. A rágások miníg a levél szélétõl indulnak.

Általában éjszaka aktív, de sokszor találkozhatunk vele napközben is.

Védekezésként, a lárvák ellen talajfertőtlenítő szert használhatunk, a bogarak ellen, meg április végétől-szeptemberig lehet rovarölő szeres permetezéstvégezni.


Gyümölcsmoly kártétel babérmeggyenGyümölcsmoly kártétel babérmeggyen

Babérmeggy hajtásvég elhalása:

Tünete hogy a növény hajtásvégei elsárgulnak, majd elszáradnak.

Hernyó károsítja így a növényeket (barackmoly, vagy keleti-gyümölcsmoly).

Ezek a kártevõk a hajtásokba berágnak és 5-10 cm hosszú járatot készítenek. Az efölötti rész, ennek megfelelõen teljesen elszárad.

Onnan könnyû felismerni a tünetet, hogy a berágás helyén a növény mézgásodik és kitüremkedik a hernyó ürülék.

A kártevõ ellen nem szükséges permetezni, mivel ilyenkorra már kifejlõdtek az egyedek. A károsított részeket le kell vágni és az esztétikai kártételtõl is megszabadultunk.

babérmeggy növényorvos

 

 

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.