Koralberkenye entomospóriumos levélfoltossága

Home » Koralberkenye entomospóriumos levélfoltossága
Koralberkenye entomospóriumos levélfoltosságaKoralberkenye entomospóriumos levélfoltosodása

A koralberkenye entomospóriumos levélfoltossága (Entomosporium mespili) egy igen elterjedt kórokozó hazánkban. A koralberkenyén kívûl, a körtét, a birset, a naspolyát, a galagonyát és akár a tûztövist is fertõzheti.

Elsõ sorban a koralberkenye  vörös hajtásvégû fajtáira jellemzõ a gomba megjelenése.

Tavasztól-õszig a hûvös csapadékos idõjárás kedvez a kórokozónak, de a gyenge téli idõjárásnál is elindulhat a fertõzés ezeknél az örökzöld növényeknél.

A tünetek kezdetben apró vörös foltként indulnak a hajtásvégi leveleken, amik egyre nagyobbak lesznek. A foltokban a gomba szaporítóképlete figyelhetõ meg, amelyek apró, fekete pontok.

A betegség hatására a fertõzött levelek lehullnak.  Erõs fertõzés esetén akár, a nagyobb lombvesztés miatt, a növény rossz kondíciós állapotát idézheti elõ. A lehullott leveleken telel át a gomba, és onnan indítja meg optimális idõjárási körülmények között a fertõzést.

Ezért a védekezés elsõ lépése a lehullott levelek eltávolítása. Továbbá figyeljünk, hogy az öntözõrendszer jól legyen beállítva és a lombozatot ne locsolja, mert ez elõsegíti a betegség kialakulását. Permetezéses védekezést, az ilyen enyhe teleknél már most el lehet kezdeni, a lemosó szerekkel, ahol a készítmények réz tartalma (kontakt szer) hatásos a kórokozó ellen. Azonban késõbb mindenképpen ismételni kell a kezelést. Ha az idõjárás már engedi, használjunk kontakt+felszívódó szerek kombinációját a kórokozó ellen.

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.